Account
Logo
Zoeken
2 °C

80 uur werkstraf voor hypotheekfraude

wo 18 februari 2015, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Een 32-jarige inwoner van Eastermar heeft in 2012 met vervalste stukken geprobeerd een lening los te peuteren. De man werd daarvoor woensdag door de politierechter in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en twee weken voorwaardelijke celstraf. De Eastermarder wilde ruim twee jaar geleden 45.000 euro lenen voor de bouw van een chalet. Bij de bank kon hij volgens eigen zeggen geen financiering los krijgen, dus had hij andere wegen gezocht. Via een vriend, waarvan hij de naam niet wilde noemen, kwam hij in contact met een zekere Alex.

Een achternaam wist de Eastermarder niet, een telefoonnummer had hij ook niet. Hij wist wel dat Alex gespecialiseerd was in hypotheken voor woonboten en chalets. Alex zou als tussenpersoon fungeren, hij zou het allemaal wel regelen. De mannen troffen elkaar op het parkeerterrein van de Centrale in Leeuwarden. Na een week kwam er een brief van een financieringsbank in Amsterdam: er was mogelijk sprake van fraude. De gegevens op de hypotheekaanvraag klopten niet: de naam van aanvrager strookte niet met het sofinummer en er waren diverse valse stukken overlegd.

Zo zou de Eastermarder als sinds 2010 in dienst zijn geweest van een stichting die volgens de gegevens van de Kamer van Koophandel pas eind 2011 was opgericht. Ook zouden salarisspecificaties en een bankafschrift zijn vervalst. De bank deed aangifte. Sommige zaken schreeuwden om een verklaring vond de rechter. 'Dit verhaal blinkt niet uit in duidelijkheid en die had u zelf moeten geven. Sommige dingen moeten toch uitgelegd worden', aldus de rechter.

De officier veronderstelde dat een eerdere veroordeling voor het runnen van een hennepkwekerij en een Pluk-ze vordering van 50.000 euro een motief zou kunnen zijn voor het frauduleuze handelen. Met een veroordeling achter zijn naam zou het voor de Eastermarder een stuk moeilijker zijn om ergens krediet te krijgen. Net als de officier concludeerde de rechter dat niet bewezen kon worden dat de Eastermarder de stukken zelf had vervalst, maar hij had er wel gebruik van gemaakt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
87.4%
Nee  
6.9%
Geen mening  
5.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381