Account
Logo
Zoeken
4 °C

Officier: 'Geen apart wetboek voor de Wâlden'

za 14 februari 2015, 9.30 uur

LEEUWARDEN - Twee agenten hebben een inwoner van Twijzel (49) in eerste instantie laten lopen, nadat de man op 1 november vorig jaar ernstige bedreigingen had geuit. De Twijzeler had geroepen dat hij thuis een wapen had en dat hij de agenten een kogel door de kop zou schieten. De man kwam zo overtuigend en intimiderend over, dat de agenten, een hoofdagent en een aspirant-agent, hem voor hun eigen veiligheid lieten lopen. Maar de opmerkingen over het wapen hadden wel een en ander in gang gezet.

Drie dagen later kreeg de Twijzeler 's ochtends om vijf uur een arrestatieteam over de vloer. En dat had behoorlijk wat indruk gemaakt, op de Twijzeler zelf, maar vooral op zijn gezin. Vrijdag zei hij tegen de politierechter dat hij spijt had als haren op zijn hoofd dat hij zo tegen de agenten was uitgevallen. Hij had gedronken en hij had een paar keer onprettige ervaringen met de politie gehad. 'Het was een stukje kortsluiting', zei de Twijzeler. Op het bureau had hij al gezegd dat hij 'zo dom als olie' was geweest.

Na zijn opmerkingen over het wapen nam de politie geen enkel risico. Het arrestatieteam trapte de voordeur in en overviel de Twijzeler in zijn slaap. 'Ik heb het over mezelf afgeroepen, maar ik heb wel vrouw en kinderen', zei de man. Er werd geen wapen gevonden, dat was er ook niet. Op het bureau had hij al meteen zijn excuses aangeboden. Advocaat Ad Speksnijder bekritiseerde het optreden van de agenten. 'Van een ervaren agent mag je verwachten dat ze wat eelt op de ziel hebben', vond Speksnijder.

Er speelde ook 'een cultureel aspect', volgens de advocaat. Mensen in de Wâlden hebben de gewoonte om zich 'nogal heftig' uit te drukken, stelde Speksnijder. Dat hadden de politiemensen moeten weten. 'Je mag verwachten dat ze hun klanten kennen'. De advocaat vond dat het bezoek van het arrestatieteam 'de schijn van eigenrichting' had. De officier van justitie antwoordde dat ze niet van plan was om 'een culturele korting' te geven. 'Alsof we een apart wetboek voor de Wâlden hebben', zei de officier. De Twijzeler kreeg een boete van 400 euro. De rechter vond dat er sprake was van 'een ernstige bedreiging'.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Poollicht laat zich korte tijd zien boven Friesland

Poollicht laat zich korte tijd zien boven Friesland


regionaal nieuws

Stroomstoring treft deel van Dokkum

Stroomstoring treft deel van Dokkum


regionaal nieuws

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM

Surfer van Lauwersmeer gered door KNRM