Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

Het hele dorp vertrouwde ziekelijke leugenaar

ma 9 februari 2015, 20.45 uur

LEEUWARDEN - In het dorp werd hij gezien als een autoriteit, hij was immers rechter geweest en rechter-commissaris en hij was officier bij de Koninklijke Marechaussee. Zijn dorpsgenoten keken bij hem op, hij werd vice-voorzitter van de kerkraad, hij werd ouderling, mensen namen hem in vertrouwen. In werkelijkheid was de 56-jarige inwoner van Nes (D.) een leugenaar en een fantast die de mensen uit zijn omgeving en ook de mensen die dicht bij hem stonden van alles op de mouw speldde. Hij vertelde zijn omgeving dat hij ernstig ziek was, dat hij hartproblemen had. Er was niets van waar.

De moeder van een zwakbegaafd jongetje wendde zich tot de man voor hulp. Hij werd een soort vaderfiguur voor het jongetje, tot in augustus vorig jaar aan het licht kwam dat hij het kind, dat toen elf jaar was, seksueel had misbruikt. Volgens de jongen heeft de verdachte niet alleen vergaande seksuele handelingen verricht, hij zou verder zijn gegaan. Maandag bij de Leeuwarder rechtbank zei de man dat het 'stoeienderwijs' was gebeurd. Het jongetje, met een ontwikkelingsniveau van een driejarig kind, zou nieuwsgierig zijn geweest en zich dwingend hebben opgesteld.

'Verdachte legt het initiatief bij het slachtoffer neer', zei de officier. Pitstra vond dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting van een minderjarige. Een ander slachtoffer, een dorpsgenote, gaf de verdachte in goed vertrouwen 3000 euro. De man zou de vrouw hebben geholpen bij de verkoop van haar woning. De afspraak was dat hij het geld op de rekening van de kerk zou zetten. Als de vrouw het nodig had, dan zou ze het geld terugkrijgen. De 3000 euro is spoorloos verdwenen. De verdachte zei dat het bij hem thuis moet liggen. Dan was het volgens de officier bij de huiszoeking wel boven water gekomen.

Het onderzoeksteam van de politie vond wel iets anders in de woning in Nes. Op bankafschriften stonden opvallend hoge stortingen van iemand uit Amsterdam. In vijf jaar tijd was er bijna 313.000 euro naar de bankrekening van de verdachte overgemaakt. De verdachte was een soort vertrouwenspersoon voor de gulle gever. De verdachte had de man in de loop der jaren van alles op de mouw gespeld: hij had verschillende malen beweerd dat hij ernstig ziek was en in het buitenland geopereerd moest worden. Dat werd natuurlijk niet door de verzekering gedekt.

Verder had hij gezegd dat hij in de schuldsanering zat, dat hij geld nodig had voor de inrichting van een woning. Hij kreeg geld voor vliegtickets, zogenaamd voor kinderen van overleden familieleden. De man zei dat het 'deels' om verzonnen verhalen ging. Een deel van het geld zou zijn opgegaan aan boodschappen voor het slachtoffer, die zijn huis niet uit kwam. Hij zou ook geld hebben besteed aan escortboys voor de Amsterdammer. En hij zou in opdracht duizenden euro's hebben ondergebracht in trustfondsen. Hij had gezegd dat hij alles terug zou betalen: er zat nog een grote erfenis aan te komen en hij had recht op een schadevergoeding omdat hij onterecht ontslagen is. In een van de laatste verhoren bij de politie vertelde hij dat hij werd hij afgeperst, door een 'kinderseksnetwerk'. Daar was veel geld naar toegegaan.

De verdachte is volgens deskundigen eigenlijk onbehandelbaar. De man verzint al zijn hele leven al verhalen. Hij heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis met anti-sociale trekken. Het gaat hem vooral om zijn eigen voordeel en hij kent nauwelijks schuld- of schaamtegevoelens. Alleen een langdurige behandeling in een forensisch psychiatrische instelling zou enig soelaas kunnen bieden. Dan kom je al gauw uit bij tbs. En dat vond Pitstra 'een brug te ver' voor iemand met een blanco strafblad. 'Tbs zou eigenlijk neerkomen op levenslang', zei Pitstra. Ze eiste 'een kale gevangenisstraf' van 42 maanden, in de hoop dat daar een preventieve werking van uit zal gaan.
De Leeuwarder rechtbank doet op 23 februari uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

Vlammen slaan uit schoorsteen bij woning in Drachten

regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland


regionaal nieuws

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

Gewonde bij botsing op Kolonieweg in Opende

regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt



kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost