Account
Logo
Zoeken
13.4 °C

OM: W'waldster mag niet in Driezum komen

di 20 januari 2015, 14.30 uur

LEEUWARDEN - Officier van justitie Roelof de Graaf heeft dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank een contact- en omgevingsverbod geëist voor een 29-jarige inwoner van Walterswâld. Dat verbod zou inhouden dat de man in elk geval twee jaar lang zich niet mag vertonen in Driezum. Verder mag hij geen contact opnemen met een familie uit dat dorp. Hij heeft al geruime tijd een conflict met de familie. De man kreeg al eerder van Justitie een contactverbod.

Dat verbod heeft hij in augustus en oktober vorig jaar tot twee keer toe overtreden. Hij werd ook tot twee keer toe vastgezet. Nadat hij op 22 november, drie dagen nadat hij op vrije voeten kwam, een kennis van de familie bedreigde, werd de Walterswâldster opnieuw in de cel gestopt. Sindsdien zit hij in voorarrest. Dinsdag diende zijn zaak bij de Leeuwarder rechtbank. De rechtbank bepaalde dat hij in afwachting van de uitspraak, die is op 3 februari, naar huis mag. Drie maanden voorarrest voor een bedreiging -telefonisch en via Whatsapp- vond de rechtbank lang genoeg.

De Walterswâldster kon jarenlang goed opschieten met de familie uit Driezum. Hij was kind aan huis en ging zelfs mee op vakantie. Een paar jaar geleden liep het spaak. Het zou allemaal zijn misgelopen nadat de Walterswâldster door iemand van de familie ervan werd beschuldigd dat hij een junk en een drugsdealer zou zijn. Onterecht, volgens de verdachte. 'Het is allemaal begonnen met een leugentje', zei hij daarover. Daarna zou er van alles gebeurd zijn. Er werd zelfs aangifte tegen hem gedaan wegens stalking. Daarvoor is hij veroordeeld en kreeg hij een contactverbod opgelegd.

Hij kwam in opstand omdat volgens hem zijn familieleden bij het conflict werden betrokken door de familie in Driezum, die zouden zijn bedreigd. Vanaf 2013 zijn er talloze confrontaties geweest, van beide kanten. De Walterswâldster claimde dat hij aan aantal keren is mishandeld. Hij op zijn beurt zou de leden van de Driezumer familie verschillende keren hebben bedreigd. Ondanks het contactverbod had hij ze opgezocht. Op de zitting viel de officier van justitie vooral op dat de man wanhoop uitstraalt. De Walterswwâldster riep meermaals dat het afgelopen moet zijn.

'Hij heeft het gevoel dat er op hem gejaagd wordt', verduidelijkte raadsman Tjalling van der Goot. De enige manier om echt tot een oplossing te komen is als beide partijen onder professionele begeleiding met elkaar in gesprek gaan, concludeerde de officier. 'Het strafrecht zal niet de oplossing leveren voor dit conflict', aldus De Graaf. De Walterswâldster heeft te kennen gegeven dat hij daaraan wil meewerken. Naast het contactverbod eiste de officier dat de man onder toezicht komt van de reclassering en dat hij verplicht meewerkt aan bemiddeling met de familie uit Driezum. De rechtbank zal over twee weken een uitspraak doen. Die beslissing mag de Walterswâldster thuis afwachten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws









Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
68.3%
Ja, op aanvraag  
13.9%
Nee  
17.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin