Account
Logo
Zoeken
4.8 °C

Supermarkten Drachten kritisch op gemeente

wo 14 januari 2015, 11.00 uur

DRACHTEN - De verschillende supermarkten in Drachten zijn niet blij met de uitgangspunten in herijking van het detailhandelbeleid van Smallingerland. Het is in de ogen van de winkelketens te veel op het centrum gericht en met name het uitsluiten van uitbreidingsmogelijkheden buiten het centrum steekt hen.

Jumbo heeft plannen om bij de Noorderpoort uit te breiden. Ook Aldi heeft daar die behoefte. Dinsdagavond werd tijdens de Ronde Tafelbijeenkomst van de gemeente Smallingerland bovendien duidelijk dat ook Albert Heijn plannen heeft. De locatie aan het Kiryat Onoplein zou moeten worden gesloten ten behoeve van een nieuwe winkel van 3000 vierkante meter in het Veemgebouw (Philips) aan de Tussendiepen. "De supermarkt in het centrum heeft het moeilijk en heeft eigenlijk ook geen toegevoegde waarde. Met een andere plek, die wel een goede omzet kan draaien, kun je dat compenseren en dus die winkel in het centrum behouden. Dat lukt niet met de locatie aan het Kiryat Onoplein”, verklaarde Herman Dechesne van Ahold Vastgoed.

De supermarktketens zijn het er niet mee eens dat alles op het centrum van Drachten wordt geconcentreerd. "Als we het rapport zien, dan is er geen relatie met de detailhandel. Het is een goed marketingplan voor het centrum, maar is geen update van het detailhandelbeleid. Met de supermarktbril constateren wij dat er klanten die normaal gesproken op Drachten zijn gericht, naar andere plaatsen worden weggejaagd. Omdat daar bijvoorbeeld wel makkelijk en gratis geparkeerd kan worden. Je kunt supermarkten niet verplichten om omwille van het centrum vestigingen met een onrendabele exploitatie in de kern te houden", aldus Tjeerd Douma van Aldi Vastgoed.

Durk Merkus van de C1000 aan De Drait stelt echter dat er in Drachten sprake is van overbewinkeling. "Een toename van werkplekken bij een ander, betekent een afname bij mij." Douma haakte daar meteen op is. "Dat klopt. Schaalvergroting zet daarentegen door. Dit zal niet voor een toename van de werkgelegenheid zorgen, belangrijker is de vraag hoe wij de werkgelegenheid in stand kunnen houden."

Marco Steendam van de Drachtster winkeliersvereniging HA&IE staat wel positief achter de uitgangspunten van het detailhandelsbeleid. "Winkeliers in het centrum hebben moeite om het hoofd boven water te houden. Wij willen een levendig en dynamisch Drachten. Uitbreiding buiten de kern zal nog meer bezoekers uit het centrum wegtrekken."

De gemeenteraad debatteert volgende week over de herijking van het detailhandelbeleid.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!