Account
Logo
Zoeken
12.9 °C

Drachten twijfelt over Israëlische stedenband

wo 12 november 2014, 20.40 uur

DRACHTEN - De gemeente Smallingerland gaat de stedenband met de Israëlische stad Kiryat Ono kritisch bekijken. Volgens burgemeester Tjeerd van Bekkum moet er volgend jaar een notitie worden gemaakt met een advies voor het voorzetten, het stopzetten of het opnieuw activeren van de 'slapende vriendschap'.

Raadslid Jan van der Schaaf van de Partij van de Arbeid (PvdA) stelde dinsdagavond kritische vragen over de stedenband, nu de opstelling van Israël in de Palestijnse kwestie is verhard. Hij stelt voor om de vriendschap te verbreken om te voorkomen dat de indruk wordt gewekt dat Smallingerland Israël steunt.

De stedenband met Kiryat Ono is dit jaar precies vijftig jaar geleden ontstaan. Dit wordt niet gevierd, omdat er momenteel geen activiteiten op het gebied van uitwisseling plaatsvinden. Wel heeft er volgens burgemeester Van Bekkum een groep inwoners bij de gemeente aangeklopt om de contacten weer te intensiveren.

"De wereld is wel veranderd, ten opzichte van de oorspronkelijke reden waarom wij destijds een stedenband zijn aangegaan. Is zo'n vriendschap nog wel van deze tijd?", vraagt de burgervader zich af, "Voor het college is deze vraag nog zeker niet positief beantwoord. Het lijkt ons goed om de status slapende te houden tot een later moment volgend jaar als de raad een brede afweging heeft gemaakt."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws








Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
68.2%
Ja, op aanvraag  
13.9%
Nee  
17.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin