Account
Logo
Zoeken
8.6 °C

Tbs-behandeling Sietske H. slaat aan

di 21 oktober 2014, 16.00 uur

LEEUWARDEN - Het gaat goed met Sietske H. De 29-jarige oud-inwoonster van Nij Beets die in november 2012 door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging voor vier keer kinderdoodslag, wordt behandeld in de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht. Die behandeling slaat volgens de deskundigen goed aan. H. had tussen 2003 en 2009 haar vier pasgeboren baby's om het leven gebracht. De kinderlijkjes had ze in koffers gedaan en bij haar ouders op zolder verstopt.

H wilde aanvankelijk niet meewerken aan een behandeling, bang als ze was voor tbs. Ze werd in november 2011 door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot 12 jaar cel. In hoger beroep kwam er een heel andere straf uit, omdat H. toen aangaf wel mee te willen werken aan een behandeling. Die behandeling vindt sinds december 2012 plaats in de Van der Hoeven Kliniek.

Dinsdag moest de Leeuwarder rechtbank zich voor het eerst buigen over een eventuele verlenging van de tbs. Op die zitting bleek dat de behandeling goed aanslaat. Na wat aanloopproblemen gaat H. volgens de deskundigen van de kliniek met sprongen vooruit. De therapieën slaan goed aan en H. is zelfs al een paar keer op onbegeleid verlof geweest. De kans dat ze een terugval zal krijgen, wordt door de kliniek als laag ingeschat. Het advies van de kliniek is om de tbs-behandeling met een jaar te verlengen. Dat is ook het advies van het openbaar ministerie.

H. is het daar mee eens, net als haar advocaat. Dat zou betekenen dat de rechtbank over een jaar opnieuw zal bekijken wat de stand van zaken is. De kliniek schat in dat er vanaf de tweede helft van 2015 toegewerkt kan worden naar een geleidelijke terugkeer in de maatschappij. H. denkt zelf dat ze niet naar Friesland terug zal keren. Daar ziet ze tegenop. Ze is bang dat ze, als ze eenmaal op vrije voeten komt, in het geheim zal moeten leven. De rechtbank beslist over twee weken over de tbs-verlenging.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
66%
Ja, op aanvraag  
15.8%
Nee  
18.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk