Account
Logo
Zoeken
13.2 °C
Foto: Geert Huisman

Sneek wint, maar Earnewâld verrast

di 22 juli 2014, 20.10 uur

EARNEWALD - Earnewâld- Sneek, met schipper Douwe Visser won dinsdagmiddag de derde ontmoeting in de SKS-reeks, maar 'man of the match', zeker voor het manmachtige thuispubliek, was schipper Gerhard Pietersma van het Earnewâldster skûtsje.

Hij werd met zijn bemanning knap tweede en hij staat inmiddels achter Langweer eveneens op een knappe tweede plaats inhet algemene klassement. Het was dinsdagmiddag een prachtige zeilwedstrijd op het water van de Langesleat, de Sanemar, de Folkertsleat, de Ulekrite en het Sigersdjip. Het was prachtig 'sineskynwaar' en bovendien, niet onbelangrijk bij een zeilwedstrijd en zeker niet in Earnewald, stond er behoorlijk wat wind, een kracht vier tot vijf uit het noordoosten. Er werd gestart vanaf de oostoever van de Langesleat waar alle veertien schepen op een rij in de omgekeerde volgorde van de wedstrijd bij De Veenhoop lagen te wachten op het startschot.

Toen dat eenmaal gevallen was, stoof de hele vloot gejaagd door de wind schuin achter de Langesleat uit, de Sanemar op. Een fabuleus gezicht waarbij de schepen enorme hekgolven achter zich aantrokken over het ondiepe meer. Vandaar ging het opnieuw met uitermate gunstige wind op naar de onderste ton in de Folkertsleat. En toen was het natuurljk de vraag of het rak van de Fokertsleat naar de Sanemar eveneen bezeild zou zijn. En dat bleek, zoals wel vaker, voor de kopgroep, de 'vooraanskutsjes' zeg maar wel het geval, maar voor de achterhoede niet. En dus werd daar al in de allereerste route in feite het verschil gemaakt, met wel als opvallend feit dat Gehard Pietersma erin geslagd was zich vast te klampen aan de kopgroep. En aan het eind van deze prachtige, maar zeiltechnisch en -tactisch niet zo vreselijk opwindende wedstrijd, maakte dat een cruciaal verschil.

Sneek was van kop af gestart en Douwe Visser is natuurlijk een vakman, die laat zich dat startvoordeel niet meer afpakken. Maar er was niet echt genoeg kruisrak om echt nog verschuivingen in de top te kunnen verwezenlijken, het ging in principe zuiver om de snelheid plus het vermogen om overeind te blijven, letterlijk, omdat wind in de laatste route behoorlijk aanhaalde. En dat zorgde voor vervaarlijk schuinliggende schepen en zo nu en dan opwinding onder het talrijke publiek.

Publieksvriendelijk was het feit dat de organisatie besloot om ook een paar keer de route een beetje te verleggen zodat ook de kijkers bij Hotel Princenhof aan hun trekken kwamen. Dat was mogelijk omdat na de eerste ronde het veld dermate ver uiteenlag dat er in de nauwe Ulkrite geen ongelukken konden gebeuren. De finisch was spannend, niet voor Sneek, dat had een ruime kloof met nummer twee, maar wel voor Lemmer en Earnewâld. Het waren uiteindelijk Gerhard Pietersma en zijn bemanning die elkaar als eersten in de armen vielen, zij waren tweede, Lemmer werd derde. Earnewald staat nu in het algemene klassement zonder aftrek eerste, maar met aftrek (van de slechtste wedstrijd) tweede achter koploper Langweer. Woensdag wordt er gevaren op het Snekermeer bij Terherne.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws









Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
68.3%
Ja, op aanvraag  
13.9%
Nee  
17.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin