Account
Logo
Zoeken
22 °C

Bewoner tehuis Ureterp misbruikte jongens

ma 23 juni 2014, 17.30 regionaal

LEEUWARDEN - Een 49-jarige man heeft tijdens zijn verblijf in het zogeheten Kortverblijf huis van de J.P. van den Bent Stichting in Ureterp ontucht gepleegd met twee jongens. De man moest zich maandag voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden. Hij is in 2011 door de rechtbank in Zwolle ook al veroordeeld voor ontucht met een minderjarige. De jongens, destijds 13 en 17 jaar oud, bleven stiekem bij de verdachte slapen. Nadat de leiding van het tehuis ontdekte wat er met het jongste slachtoffer was gebeurd, werden de regels aangescherpt. De man moest de sleutel van zijn appartement om half elf 's avonds inleveren, 's ochtends kreeg hij de sleutel weer terug. Dat haalde weinig uit: voor half elf was de jongen al de kamer van de man binnengeslopen.

De officier van justitie verwijt de verdachte dat hij beide slachtoffers in 'een toestand van verminderd bewustzijn' heeft misbruikt. De dertienjarige jongen sliep toen de man ontuchtige handelingen pleegde. Het tweede slachtoffer zou hij bier hebben gevoerd terwijl de jongen vanwege zijn medicijnen geen drank mocht hebben. Beide jongens hebben een verstandelijke beperking. Dat geldt overigens ook voor de verdachte, die volgens een psycholoog en een psychiater een lage intelligentie heeft. Omdat de kans groot is dat de man opnieuw de fout in gaat, adviseerden de deskundigen een langdurige behandeling in combinatie met intensief toezicht.

De officier eiste dat de rechtbank de 'lichtere' vorm van tbs oplegt, tbs met voorwaarden. Een van die voorwaarden is dat de verdachte zich verplicht laat behandelen. Omdat hij de voorwaarden van de rechtbank in Zwolle heeft overtreden, heeft hij al acht maanden vastgezeten. De officier vond dat dat lang genoeg is geweest. Hoeve Boschoord in Drenthe zou de meest aangewezen plek zijn om hem te behandelen, maar daar geldt momenteel een opnamestop. Sinds april verblijft de man in een psychiatrische kliniek. Dat hij naar een kliniek ging was een van de voorwaarden die de rechtbank stelde bij het schorsen van het voorarrest in de nieuwe zaak.
De Leeuwarder rechtbank doet op 7 juli uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws