Account
Logo
Zoeken
16.9 °C

Rechter: 'Wat ben je bruin' niet beledigend

wo 18 juni 2014, 14.00 regionaal

LEEUWARDEN - De politierechter heeft een 26-jarige inwoner van Damwâld vrijgesproken omdat zij er niet van overtuigd was dat de man een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente Dantumadiel heeft beledigd. De Damwâldster had opmerkingen gemaakt over de donkere huidskleur van de BOA. De rechter vond dat niet bewezen kon worden dat de man die opmerkingen beledigend had bedoeld.

De BOA was in juni 2012 samen met een collega op de boerderij van de vader van de Damwâldster voor een asbestcontrole. De mannen waren eerder ook al langs geweest. Volgens de verdachte waren er toen wat strubbelingen geweest. Hij vond dat de ambtenaren 'respectloos' met zijn vader waren omgesprongen.

Op 11 juni waren de mannen weer op de boerderij. De Damwâldster haalde een tube zonnebrandcrème uit de badkamer en probeerde die aan de getinte BOA te geven. Daarbij zou hij opmerkingen hebben gemaakt als 'Wat ben je bruin', 'Ik heb zonnebrandcrème gekocht zodat je niet weer verbrandt' en 'Hoe lang heb je nu weer onder de zonnebank gelegen'.

De BOA, die een Indonesische vader heeft, voelde zich beledigd. Terwijl de man wegliep om de politie te bellen, probeerde de Damwâldster de tube zonnebrandcrème in zijn zak te stoppen. De BOA zou de Damwâldster een trap hebben gegeven. De ambtenaar deed aanvankelijk geen aangifte, hij had alleen melding gemaakt van het incident.

Toen de Damwâldster aangifte deed van mishandeling, deed de BOA hetzelfde, maar dan van belediging. De advocaat van de Damwâldster vond dat het allemaal niet zover had hoeven komen als de mannen onder het genot van een kop koffie de zaak hadden uitgepraat. Volgens de advocaat was er sprake van 'een botte vergissing'. De officier van justitie beschouwde 'de negatieve opmerkingen over de huidskleur van de BOA' wel degelijk als beledigend. Zij eiste een boete van 300 euro. De rechter kwam tot een vrijspraak. Zij oordeelde dat niet bewezen kon worden dat de Damwâldster de ambtenaar met opzet had beledigd. De verdachte had verklaard dat hij niet wist dat de BOA van Indonesische afkomst is en van nature een bruine huidskleur heeft.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws