Account
Logo
Zoeken
8 °C

Jan Ritskes Poëziewedstrijd

za 17 mei 2014, 7.25 uur

DROGEHAM - Een aangrijpend gedicht over de vroegtijdige dood van zijn oom schreef de 10-jarige Patrick Alma van KBD De Tarissing uit Drogeham. Hij won er de eerste prijs mee in de Jan Ritskes Poëziewedstrijd en voor zijn school een mooie trofee plus masterclass poëzie door de beroemde Tsead Bruinja. Het gedicht "Ôfskied" werd gekozen uit 322 inzendingen. De vakjury bestaande uit schrijvers/dichters Eppie Dam, Matty de Vries en Ruurdtsje Poortinga-de Haan had er een hele klus aan om drie prijswinnaars te kiezen: de kwaliteit van de gedichten lag dit jaar erg hoog. Mogelijk had dat te maken met het onderwerp "Afscheid" dat uiteraard diepe emoties kan oproepen. De kinderen bleken echter uitstekend in staat om het thema te koppelen aan eigen ervaringen en deze in gedichten vast te leggen.


De tweede prijs was voor Renze Welfing uit Buitenpost met het gedicht "Peter-Jan" over het overlijden van zijn babybroertje en de derde prijs ging naar André Hoekstra uit Gerkesklooster voor het gedicht "De dood kan je niet repareren" dat over zijn oma gaat. "Voor sommige kinderen was het best wel heftig, maar ze hebben van iets verdrietigs toch iets heel moois weten te maken. De gedichten kunnen ook helpen bij de verwerking van zulke ingrijpende ervaringen. Daar zijn we heel respectvol mee omgegaan, hebben daar ruimte voor geboden. Verdriet hoort er bij en mag er zijn. De kinderen schreven overigens niet alleen over dood en verdriet, maar ook over het verlies van een favoriete voetbal en afscheid van schoenen die te klein zijn geworden.

Het thema kon heel breed worden ingevuld", aldus de jury. In een speciale schoolbundel met de titel "Ofskie is in lyts wurd mei in hurde betekenis" werden 30 gedichten en 30 illustraties opgenomen. De tekeningen zijn afkomstig van leerlingen van het Lauwerscollege Buitenpost en het Piter Jelles Kollum. "Het was een hele klus om alles op elkaar af te stemmen, maar wat een mooi resultaat!", aldus een vrijwilliger van de organisatie. De kinderen konden voorafgaande aan de prijsuitreiking in De Lantearne eerst genieten van "Vlees" een theaterprogramma van Robert Brouwer dat vol taalgrappen zit. De trofee werd uitgereikt door burgemeester Gerbrandy van Achtkarspelen aan Patrick en zijn juf.

De wedstrijd vindt om het andere jaar plaats en is een productie van Stichting Keunstkrite Twizel.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.5%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!