11.4 °C
© Jochem Wiersma

Dorpen in Noordoost Fryslân zonder stroom

ma 06 januari 2014 17.25 uur

DOKKUM - Dokkum en een groot aantal dorpen in Noordoost Fryslân hebben maandag ruim een uur lang zonder stroom gezeten. Het ging volgens Liander om zo'n 9500 huishoudens. De storing ontstond rond 17.15 uur door vermoedelijk een explosie in een transformatorhuisje aan de Holwerderweg in Dokkum. Vooral dorpen rondom Dokkum waren doelwit de stroomstoring. Ruim een uur later hadden vrijwel alle huishoudens weer spanning op het net.

In elk geval zaten naast Dokkum ook huishoudens in Anjum, Blije, Bornwird, Burdaard, Damwâld, Driezum, Ee, Hantum, Holwerd, Lauwersoog, Metslawier, Moddergat, Oosternijkerk, Raard, Rinsumageast, Sibrandahûs, Waaxens, Wâlterswâld en Westergeest zonder stroom. Ook de bewoners van de eilanden Ameland en Schiermonnikoog waren verstoken van electriciteit. Vermoedelijk ging het ruwweg om alle dorpen ten oosten van de vliegbasis en boven de lijn De Falom, Broeksterwâld, De Westereen en Kollum.

Trafo's in brand
Voor zover bekend is er in elk geval een explosie geweest in een transformatorhuis op Betterwird in Dokkum. Volgens een getuige ging de explosie gepaard met een harde knal en vlammen van meters hoog. Ook zou op Lauwersoog een trafo in brand zijn gevlogen / geexplodeerd. De brandweer van Dokkum is rond 17.20 uur gealarmeerd voor de brand bij het 110 kV verdeelstation. Het vuur was toen al gedoofd. Eén van de veertien transformatoren was hier in brand gevlogen.

Liander kwam rond 17.30 uur ter plaatse om de storing te verhelpen. Omdat reparatie te veel tijd kostte, heeft netbeheerder Liander de stroom omgeleid via andere kabels.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws