Account
Logo
Zoeken
9.2 °C

Burgumer (50) brengt PGB-geld naar de kroeg

ma 16 december 2013, 18.00 uur

LEEUWARDEN - Een 50-jarige Burgumer heeft jarenlang gefraudeerd met het persoonsgebonden budget (PGB). De man gaf aan zorgverzekeraar De Friesland door dat hij geld had betaald aan een schoonmaakster en aan de thuiszorg. Volgens thuiszorgorganisatie De Friese Wouden had de Burgumer in maart 2005 voor het laatst een rekening betaald. De fraude werd in 2010 ontdekt. In ruim vier jaar tijd heeft de man ten onrechte zo'n 35.000 euro aan PGB-geld opgestreken.

De Burgumer was ooit vrachtwagenchauffeur, na een ernstig ongeval werd hij voor 100 procent afgekeurd. Hij zei maandag tegen de politierechter dat hij het geld van het PGB voornamelijk naar de kroeg had gebracht. De PGB-fraude was niet het enige waarvoor de Burgumer zich moest verantwoorden. Bij een internetbedrijf dat werkkleding levert heeft hij voor meer dan 5000 euro aan goederen besteld, zonder ervoor te betalen. De bestelde spullen gingen naar twee vaste 'afnemers'. De Burgumer moest elke keer als hij een nieuwe bestelling deed nieuwe e-mailadressen aanmaken, omdat het bedrijf niet leverde als er niet was betaald.

De man had het al niet breed, er ligt beslag op zijn wao-uitkering en zelfs op zijn huurtoeslag. Omdat er heel wat afbetaald moet worden, houdt de Burgumer 84 euro in de maand over. Na de uitspraak van de politierechter zal hij nog minder te besteden hebben. De rechter wees de schadeclaim van het internetbedrijf toe. Dat betekent dat de Burgumer nog eens 5000 moet terugbetalen, bovenop het PGB-geld dat hij al terugbetaalt. Omdat de man in financieel opzicht al erg zwaar wordt gestraft, hield de rechter het bij een geheel voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie






regionaal nieuws

Motorrijder gewond bij botsing met auto

Motorrijder gewond bij botsing met auto



regionaal nieuws

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe

Marco Kroon spreekt veteranen in Drachten toe