Account
Logo
Zoeken
6.2 °C

Burgumer wil niet met 'getinte' agent praten

vr 18 oktober 2013, 16.45 uur

LEEUWARDEN - Samen met zijn maten was een Burgumer (18) op 22 juli hinderlijk aanwezig in de plaatselijke jachthaven. Het groepje kreeg wat woorden met een echtpaar, dat niet bij de ligplaats kon komen omdat de doorvaart werd geblokkeerd door de boot van de verdachte en zijn vrienden. De jongeren zouden met bierflesjes hebben gegooid. De politie werd erbij geroepen. De Burgumer wilde maar met één van de twee agenten praten. De reden? De andere agent had een donkere huidskleur. 'Ik praat niet met getinte mensen', had de Burgumer gezegd.

Het gevolg van die opmerking was een dagvaarding en een bezoek aan de politierechter, die de Burgumer vrijdag vragend en diep fronsend aankeek. Destijds had de Burgumer verklaard dat hij sinds vorig jaar 'een kleine hekel' had aan gekleurde mensen. Hij had ruzie gehad met een groepje jongens. Op de vraag van de rechter of hij er nog steeds zo over dacht, kwam niet echt een duidelijk antwoord. De Burgumer zei dat hij gedronken had. 'Het floepte er zomaar uit', aldus de verdachte.

Hij had zo gereageerd omdat de agent boos op hem over kwam. De officier van justitie sprak van 'een heel ernstig strafbaar feit met een duidelijk racistisch aspect'. 'Ik kan mij voorstellen dat de agent zich bijzonder beledigd heeft gevoeld', zei de officier. Hij eiste een deels voorwaardelijke werkstraf. De rechter vond het beter om een voorwaardelijke celstraf van twee weken op te leggen. 'Ik denk dat u wel een stok achter de deur nodig heeft', zei de rechter. De Burgumer kreeg verder een werkstraf van 30 uur.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver


regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar


regionaal nieuws

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum

Geslaagde kruiwagenmars door Burgum






regionaal nieuws

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid

Johan Talsma (BVNL) stapt op als raadslid