10.8 °C

Westereender verdacht van 'babyschudden'

ma 14 oktober 2013 19.30 uur

LEEUWARDEN - Tegen een 44-jarige inwoner van Westereen is maandag bij de Leeuwarder rechtbank drie jaar cel geëist. De Westereender zou zich schuldig hebben gemaakt aan 'babyschudden'. Eind 2009 zou hij zijn toen zes weken oude zoontje zo hard door elkaar hebben geschud, dat het jongetje er ernstig hersenletsel aan over hield. De Westereender ontkent. De man had het jongetje het weekend bij zich gehad, maar volgens hem was er niets aan de hand toen hij het kind op maandagochtend weer bij de moeder bracht. De moeder woonde destijds op het AZC in Burgum. Zij had een kortdurende relatie met de Westereender.

Volgens de moeder was het jongetje er al slecht aan toe toen de verdachte hem thuisbracht. De baby zou niet of nauwelijks op prikkels gereageerd hebben. Na een bezoek aan de arts van het AZC en het MCL in Leeuwarden werd het kind per traumaheli overgebracht naar het UMCG in Groningen. Daar werd geconstateerd dat de jongen de symptomen had van het 'shaken baby syndroom'. De zes weken oude baby was toen al in coma en had zwaar hersenletsel. Hij is nooit weer de oude geworden. Hij zit nu in een pleeggezin. Hij is bijna vier jaar oud, maar functioneert nog steeds op het niveau van een zes weken oude baby.

Volgens een deskundige van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling in Utrecht moet het letsel ontstaan zijn tijdens het weekend, dus wanneer het kind bij de vader verbleef. Een andere deskundige denkt juist dat het letsel ontstaan moet zijn vlak voor de baby naar het ziekenhuis werd gebracht, op maandagochtend dus. De deskundigen zijn het er wel over eens dat het letsel het gevolg is van opzettelijk uitwendig geweld. Het letsel kan niet het gevolg zijn van een valpartij. De Westereender zei dat hij geen idee heeft hoe het heeft kunnen gebeuren. 'Ik wou dat ik het wist', zei de man.
De Leeuwarder rechtbank doet op 28 oktober uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws