15 °C

Wildstropers krijgen werkstraffen

ma 07 oktober 2013 20.00 uur

LEEUWARDEN -

Drie wildstropers zijn maandag door de economische politierechter veroordeeld tot werkstraffen. De verdachten, een 39-jarige Ureterper en twee broers (54 en 38 jaar) uit Appelscha, werden op 2 januari van dit jaar op heterdaad betrapt toen ze bezig waren met het weghalen van 37 wildstrikken van natuurgebied Merskenheide bij Ureterp. De mannen hadden de strikken begin december geplaatst om konijnen voor de feestdagen te vangen. Ze zeiden dat ze niets hadden gevangen. De politie zat al een poosje achter de broers aan, nadat eind 2011 aan het licht kwam dat er uitzonderlijk veel reewild verdween uit natuurgebieden in Zuid-Oost Friesland.

De politie plaatste een seinbaken op de auto van een van de broers, maar dat leverde niks verdachts op. Toen er meldingen kwamen dat er op de Merskenheide wildstrikken waren gevonden, plaatste de politie camera's in het natuurgebied. Een goede zet, zo bleek al gauw. De verdachten werden op de foto genomen toen ze de strikken inspecteerden. De oudste van de broers -zijn jongere broer kon de zitting wegens ziekte niet bijwonen- zei dat hij slechts een meeloper was. 'Ik heb nergens aangezeten', aldus de Appelschaster. Van twee kogelgeweren die bij de Ureterper thuis werden aangetroffen wist hij niks af. Maar zijn eigen broer en de Ureterper dat de broers de wapens in de woning hadden verstopt.

De Appelschaster wilde niet zeggen van wie de geweren waren. De Ureterper had ook nog een behoorlijke hoeveelheid munitie in huis. Verder bleek tijdens een politiecontrole augustus 2011 dat hij een wildklem in de auto had. Na de aanhouding in januari vond de politie bovendien illegaal vuurwerk, eigendom van de Ureterper en de oudste broer. Die zei dat hij het vuurwerk bij een Aldi-winkel in Duitsland had gekocht. Hij was er van uitgegaan dat het vuurwerk legaal was omdat het in een supermarkt werd verkocht. De man kreeg een werkstraf van 180 uur, net als de Ureterper. De jongste broer werd veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur.

 

Regionaal nieuws