Account
Logo
Zoeken
3.1 °C
Foto: Henk Stoelwinder

Hans de Jongwei in Gorredijk geopend

vr 27 september 2013 17.10 uur

GORREDIJK - Met een kinderoptocht, dansers, vuurwerk én een trimloop is de nieuwe rondweg om Gorredijk vrijdagavond geopend. De weg is vernoemd naar de bekende weerman en onderwijzer Hans de Jong uit Gorredijk, die in 2010 overleed. Samen met honderden Gorredijksters en hardlopers verklaarden gedeputeerde Sietske Poepjes en wethouder Wietze Kooistra de rondweg voor geopend.

Onder aanvoering van een gele cabriobus liepen de schoolkinderen uit Gorredijk naar het feestterrein. Daar voerden zij een pas ingestudeerde dans op. Met een druk op de knop onthulden de weduwe van Hans de Jong en burgemeester Francisca Ravestein de naam van de rondweg. Een enorme houten box klapte open en daar verscheen een autootje met de nieuwe naam erop. Na het vuurwerk startte de trimloop ‘Rin de Rûnwei’. Voor het eerst en eenmalig zetten de hardlopers hun voetstappen op het verse asfalt van de rondweg.

Helft minder auto’s
In september vorig jaar ging de eerste schop in de grond. Tien maanden later, op 10 juni, reed het verkeer voor het eerst over de rondweg. Het doel van de rondweg is om Gorredijk verkeersveiliger te maken. Voorheen reden zo’n 7000 auto’s per dag door het dorp. Dat aantal is nu gehalveerd.

De rondweg
Aannemer Haarsma Groep BV uit Tjerkwerd legde de weg aan de zuidkant van het dorp aan, vanaf de rotonde Koaibosk tot de nieuwe rotonde aan de Nijewei. De weg kruist de Hegedyk, waar een rotonde is aangelegd. Op de kruising met De Leijen is een fietstunnel gebouwd. De kosten van het project waren 9 miljoen euro.

Proef trekkers
In het najaar start de gemeente met het herinrichten van de Hegedyk en de Nijewei. Tijdens de werkzaamheden en een paar maanden erna mogen trekkers tijdelijk over de rondweg rijden. Provincie en gemeente willen met deze proef bepalen of landbouwverkeer in de toekomst wel of niet over de rondweg mag rijden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....