Account
Logo
Zoeken
3.1 °C
© Jochem Wiersma

Open dag bij 'grutte earen' van Burum

za 21 september 2013 13.30 uur

BURUM - Zaterdag was er open dag bij het grondstation voor satellietcommunicatie op Burum Teleport. Het Inmarsat grondstation verzorgt de mobiele satellietverbindingen in gebieden waar het gebruik van gangbare communicatiemiddelen niet mogelijk is.

Het publiek kon een kijkje nemen bij de gigantisch grote schotels die achter de normaal gesloten hekken staan opgesteld. Omdat het veertig jaar geleden is het grondstation werd geopend, was er een reünie voor oud medewerkers.

De eerste antenne, Burum-1, werd op 12 september 1973 in gebruik gesteld door de toenmalige koningin Juliana. Zij deed dit door vanaf het Grondstation een gesprek via Burum-1 te voeren met de Nederlandse ambassadeur in Washington. Burum-1 werd ingezet om met landen, gelegen rond de Atlantische Oceaan, verbindingen te realiseren.

Doordat de vraag naar verbindingen toenam, besloot de PTT een tweede antenne te bouwen voor gebruik met landen gelegen rond de Indische Oceaan. Hiervoor werd een tweede antenne gebouwd, Burum-2, die in 1978 in gebruik werd genomen. In de jaren daarna zijn een groot aantal antennes gebouwd om aan de toegenomen behoefte voor verbindingen te voldoen.

Naast de telefoongesprekken, worden nu ook TV-beelden, verbindingen tussen computercentra, verbindingen voor het leger in binnen- en buitenland, en het opvangen van noodsignalen vanaf schepen wereldwijd gerealiseerd vanuit grondstation Burum.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....