Account
Logo
Zoeken
8.3 °C

'Bedreigen agenten met mes was noodweer'

vr 16 augustus 2013, 14.00 uur

LEEUWARDEN - Twee politieagenten kregen de schrik van een leven toen ze in een woning aan de Hooizolder in Drachten op zoek waren naar de bewoner. Toen de agenten op de bovenverdieping kwamen, zagen ze op één van de slaapkamers onder een dekbed de contouren van een persoon. Op het moment dat een agent voorzichtig het dekbed wegtrok, slaakte de liggende gestalte een oerkreet. De man sprong op en zwaaide met een groot, glimmend mes. De agenten deden van schrik een paar stappen achteruit en tuimelden half in het trapgat. Een van de agenten kende de man en wist hem rustig te krijgen.

Vrijdag moest de Drachtster zich voor de rechtbank verantwoorden, voor een poging tot doodslag of bedreiging van de agenten. De officier van justitie bepleitte ontslag van rechtsvervolging, de Drachtster zou uit noodweer hebben gehandeld. De man had verklaard dat hij een vaste slaper was en niet had gehoord dat de agenten hadden aangebeld en door de brievenbus hadden geroepen dat ze met hem wilde praten. De Drachtster werd pas wakker toen de agenten bij hem op de slaapkamer stonden en hem een zaklamp beschenen. Omdat hij de situatie niet vertrouwde had hij instinctief het mes gepakt waar hij al een tijdje mee sliep.

In deze situatie was de reactie van de Drachtster gerechtvaardigd, vond de officier. De man wist niet dat het de twee agenten waren die bij hem in de slaapkamer stonden. De politie was naar de Drachtster op zoek omdat zijn auto was aangetroffen in een afgelegen natuurgebied. Op basis van de sporen leek het erop dat geprobeerd was de auto in brand te steken. Omdat er wellicht sprake was van een zelfmoordpoging nam de politie poolshoogte bij de woning van de eigenaar van de auto. De Drachtster leidt een teruggetrokken leven. Tegen de politie zei hij dat hij geen vertrouwen heeft in de samenleving. Dat is ook de reden dat hij met een mes slaapt.
De Leeuwarder rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!