Account
Logo
Zoeken
7.2 °C

3 jaar en tbs geëist voor schoolpleindrama

wo 14 augustus 2013, 20.00 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft in hoger beroep drie jaar cel en tbs geëist voor de 43-jarige inwoner van Zwagerbosch die op 19 januari 2010 door de politie werd neergeschoten op een schoolplein in Heerenveen. Eerder die dag had de Zwagerboscher zijn woning in brand gestoken. Hij was op zoek naar zijn kinderen, die destijds op de Heerenveense basisschool zaten. De man werd eind november 2010 door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar cel, plus een jaar voorwaardelijk.

De rechtbank besloot geen tbs op te leggen omdat dat niet door gedragsdeskundigen was geadviseerd. De Zwagerboscher heeft zijn straf inmiddels uitgezeten. De man was op de middag van 19 januari 2010 met hoge snelheid met zijn auto het schoolplein opgereden. De politie had al het vermoeden dat hij in aantocht was. Toen de man met een soort sabel in de hand probeerde de school binnen te komen, werd hij neergeschoten. Terwijl hij op de grond lag, stak hij zichzelf met de sabel in de buik.

Later zou hij zeggen dat hij zichzelf van kant wilde maken. Om dat te voorkomen schoot een agent een kogel door zijn onderarm. Hoewel het niet geadviseerd is, eist het OM toch een gedwongen tbs-behandeling voor de Zwagerboscher. Volgens het OM omdat de man 'in zeer beperkte mate medewerking heeft verleend aan onderzoek naar zijn geestvermogens'. Het OM beschouwt de man als 'een gevaar voor de samenleving'. Het gerechtshof doet op 28 augustus uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.4%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.1%
Ik hoop dat het doorgaat!  
21.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'