Account
Logo
Zoeken
12.1 °C
Foto: Geert Huisman

Terreinkennis cruciaal voor Grou

za 20 juli 2013, 20.49 uur

GROU - Grou- Hoe belangrijk terreinkennis, kennis van het wedstrijdwater en de plaatselijke omstandigheden, kan zijn, bewees schipper Douwe Visser zaterdagmiddag tijdens de openingswedstrijd van de SKS-wedstrijdserie. Hij prolongeerde zijn winst van vorig jaar, maar waar het toen centimeterwerk was, daar stuurde Visser zijn Doarp Grou deze keer soeverein naar de zege. Maar minstens zo knap was in feite, ook al gezien de voorgeschiedenis, de tweede plaats van Langweer. Toen na de traditionele sleeptocht vanuit het centrum van Grou met de statige Sint Pieter als ‘alziend oog’, de schepen op de Wide Ie nabij ‘Tryntsjes Pôle’ van start waren gegaan, keek iedereen toch wel met de nodige verbazing toen de kruitdampen eenmaal waren opgetrokken naar de koppositie van Langweer.

‘Dat hâlde se nea fol’, was de algemene opinie en daarin krgen de criticasters inderdaad gelijk. Maar toen er gefinisht werd, lag Langweer nog steeds wel degelijk op de tweede plek, weliswaar op respectabele afstand van winnaar Grou, maar toch voor Lemmer, dat ook al had geprofiteerde van een prima start. Die start was over bakboord en niemand nam het risico over stuurboord van acquit te gaan met als doemscenario achter het hele startveld langs te moeten. Dat zie je bijna nooit iemand doen, terwijl het wel degelijk veel voordeel kan opleveren. De omstandigheden waren op deze zaterdagmiddag vrijwel ideaal: heerlijk weer, een windkracht die schommelde tussen drie en vier Beaufort en die omstandigheden hadden vele toeschouwers naar de overs van de Wide Ie, de Tynje en de Pikmar getrokken.

Dat publiek kreeg een wedstrijd die wel wat had van een Touretappe: na de start gaat er een groepje aan de haal, dat groepje, dan nog ‘tête de la course’, blijft weg en met de finish in zich ontsnapt één durfal die over meer terreinkennis beschikt dan de gezamenlijke concurrentie. Die ‘eenzame vluchter’ was Grou, dat in feite een vlekkeloze race voer, Grou dat de listige luwtes in de Pikmar en de Tynje feilloos wist te omzeilen, letterlijk in dit geval en dat dientengevolge soeverein de Pikmar opvoer op weg naar de finish. Nog een slag om het Starteiland en de eindstreep was dáár. Feest aan boord bij de Grousters die dus de SKS-serie aflevering 2013 uitstekend begonnen. En dat geeft natuurlijk niet alleen een goed gevoel vanwege de overwinning en dus de leidende positie in het klassement, maar ook het nodige zelfvertrouwen voor het vervolg. Dat vervolg is maandag op de Veenhoop en dinsdag bij Earnewâld, waar de tweede en derde wedstrijd worden gevaren.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



ondernemend nieuws

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering

Bespaar met zonnepanelen: een slimme investering


regionaal nieuws

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919

Auto's zwaar beschadigd bij botsing op N919



regionaal nieuws

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

regionaal nieuws

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland

SmelneFM koerst aan op samenwerking Opsterland




regionaal nieuws

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt

Meisje mishandeld door man (24) na afwijzing flirt