Account
Logo
Zoeken
4.8 °C

Entreegeld nodig om plannen Vijversburg

zo 23 juni 2013, 18.30 uur

TYTSJERK - De initiatiefgroep van bezorgde liefhebbers van Vijversburg heeft informatie gekregen over de gewijzigde plannen voor het landgoedpark en heeft de stukken ingezien waarover de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel donderdag 27 juni een beslissing moet nemen. De zorgen van de initiatiefgroep zijn nu eerder toegenomen dan afgenomen. Weliswaar zijn het paviljoen en het avonturenpark waartegen de bezwaren zich vooral richtten, verkleind, maar de aantasting van de cultuurhistorische waarden blijft.

Het paviljoen creëert een gebruiksruimte van ongeveer 9m x 9m voor bezoekers, terwijl daarvoor glazen wanden nodig zijn in het park met een lengte van 70 tot 80 meter. De verhouding tussen de kosten [meer dan 1 miljoen] en de nuttige ruimte is volledig zoek. Met weinig middelen kan volgens de projectgroep één van de bestaande kassen worden gerenoveerd of herbouwd ten behoeve van een bezoekersruimte. Dit tast de cultuurhistorische waarden niet aan, biedt meer gebruiksmogelijkheden en kost slechts een fractie van het bedrag wat voor het paviljoen is gereserveerd. Het avonturenpark is in de aangepaste plannen verworden tot een bebost vak in de open ruimte.

De dringende oproep van de initiatiefgroep is: laat deze prachtige open ruimte in tact. De zorgen die ze in een zienswijze hebben uitgesproken over de exploitatielasten hebben er in ieder geval toe geleid dat een bedrijfsplan is opgesteld. Daarin komen onthutsende feiten op tafel. Er zal namelijk entree voor het park geheven moeten worden om evenwicht te krijgen tussen baten en lasten. Daardoor zal het aantal bezoekers niet toenemen maar afnemen volgens het bedrijfsplan. Dit is een gevolg van het heffen van entree.

De inkomsten van de Noorderbrug [ondersteuning en zorg voor mensen met niet aangeboren hersenletsel] zullen volgens de initiatiefgroep ook wegvallen. Hierdoor wordt geen gebruik meer gemaakt van de kassen. Het bedrijfsplan begint al met een exploitatietekort. Wat verder opvalt is dat aan de kostenzijde van de begroting vele posten ontbreken. De lasten zullen zeker het twee- of drievoudige zijn van de begroting die het bedrijfsplan hanteert. Kortom, de exploitatie wankelt aan alle kanten.

De initiatiefgroep vindt dat het cultuurhistorisch erfgoed op de huidige manier wordt aangepast en vindt het niet acceptabel dat hiervoor heel veel maatschappelijk geld (meer dan 4 miljoen) wordt ingezet. De initiatiefgroep wil verder benadrukken voorstander te zijn van de vernieuwing van Vijversburg. De initiatiefgroep is nadrukkelijk tegen een geldverslindend paviljoen en tegen het invullen van het gebied rondom het ooievaarsnest.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Fietsster gewond bij aanrijding

Fietsster gewond bij aanrijding



regionaal nieuws

Auto neemt spontaan een duik in vijver

Auto neemt spontaan een duik in vijver





regionaal nieuws

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar

Voorwaardelijke boete voor online wapenhandelaar