Account
Logo
Zoeken
7.5 °C
Foto: Geert Huisman

Geale Tadema wint op eigen water

za 22 juni 2013, 23.36 uur

EASTERMAR - Geale Tadema met ‘it Doarp Eastermar’ heeft zaterdag de vijfde editie van het ‘Skûtsjesilen op ‘e Burgumer’ gewonnen. Het was een hard gevecht, enerzijds met zijn grootste opponent Michiel Kalsbeek van de Raerder Roek, en anderzijds met de elementen. Met name de harde zuidwester die in de lengte over het meer joeg, gaf de schippers en bemanningen handen vol werk, en soms wel meer dan dat. Het betekende dat de schippers niet alleen moesten afrekenen in tactisch opzicht met hun concurrenten, maar ook nog eens een pure survival moesten zien te overleven. ’s Morgens bij het palaver was uitgegaan van een windkracht tussen vier en zes en die voorspelling bleek inderdaad te kloppen.

Met name in de vlagen die over de Mar gierden en die het water diepzwart kleurden, waaide het hard, eigenlijk meer dan hard genoeg voor de meeste deelnemers. Aan de andere kant leverde het een fabuleus gezicht op, zeker ook omdat de zon toen nog regelmatig scheen. De schaarse toeschouwers konden volop genieten met name van het duel aan kop van de wedstrijd. Geale Tadema en Michiel Kalsbeek maakten er een zenuwslopend, maar meeslepend gevecht van waarbij de schepen elkaar af en toe bijna raakten, en dat met windkracht zes! ‘It gie der om wei’, en zo nu en dan moest de grootschoot gevierd worden om te voorkomen dat het skûtsje zou omslaan.

Dat gebeurde gelukkig niet, al hing met name het nieuwe skûtsje uit Kootstertille, it Wâldwiif, pas daags te voren officieel gedoopt, er een keer dicht tegenaan. Toen moest ‘alles los’en ging het maar net goed. In de laatste ronde verzeilde de Raerder Roek in een vlaag die zo stark was, dat schipper Michiel Kalsbeen besloot om de zeilen te strijken en de veilige haven van Eastermar op te zoeken. En dus was de zege daarmee voor Geale Tadema, met Peter de Koe op de tweede plaats.

De kleine klasse dunde gaande de wedstrijd zover uit dat het skûtsje de Engelina Smeltekop met schipper Johan van der Meulen uit Buitenpost (foto 7) alleen over bleef. Het skûtsje wist als enige de wedstrijd uit te varen en daarmee de wedstrijd te winnen.

De prijsuitreiking was vroeg in de middag, omdat de wedstrijdleiding besloot om de middagwedstrijd te schrappen. Terecht, toen waaide het nog harder en bovendien viel de regen met bakken it de lucht. De prijsuitreiking werd gedaan door spreekstalmeester Age Veldboom die werd geassisteerd door wethouder Doeke Fokkema en voorzitter van de organisatie Wijbe Postma, waarbij ze de stromende regen compleet negeerden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk

Onwel geraakte automobilist ramt hekwerk