Account
Logo
Zoeken
8.2 °C

Maaiende boeren hakselen baby-grutto's

wo 19 juni 2013, 13.03 uur

FERWERT - Boeren in Fryslân, die massaal worden gesubsidieerd, zijn in deze periode bezig vele baby-grutto's te hakselen tijdens het maaien. Een nazorger uit Ferwerderadiel: ”Genietend door de Friese landerijen, het vers gemaaide gras ruiken, kent u dit gevoel? Niet wetende dat er in dat stukje weiland waarschijnlijk veel dode jonge grutto’s liggen? Velen zullen er door onwetendheid geen idee van hebben! Wist u dat de boeren 58 miljoen subsidie geld, ons gemeenschapsgeld, hiervoor krijgen? In Friesland zijn er vele vrijwillige BFVW-nazorgers actief, samen zorgen zij ervoor dat overal in de provincie de nesten van weidevogels in kaart worden gebracht! In goed overleg met de grondeigenaren, meestal de boeren, wordt de bescherming besproken, bij sommige boeren gaat dit prima, zij verdienen echt een pluim!! Maar andere boeren vermalen duizenden jonge grutto’s, grutto’s die overigens ook op de 'rode lijst staan'!”

Grutto’s, die de maai-kneusaanval hebben overleefd, wacht in veel gevallen dan nog een beproeving. Door sommige boeren wordt met de zogenaamde sleepslang geïnjecteerd, en daarbij worden de laatste overgebleven jongen niet gespaard! De nazorger vervolgt: ”Naar mijn idee kan tijdens de eerste snee ook best zonder kneuzer worden gemaaid, dat scheelt veel jonge levens! Het kan toch niet zo zijn dat er een kleine huismus, die uiteindelijk bij Domino-day in het WTC Leeuwarden door het hele land ophef veroorzaakte, wij nu duizenden kleine grutto’s vermalen en wij allemaal achterover leunen, zuchten maar toch niks doen?! We kunnen er met zijn allen zeker wat aan doen; wist u dat als de boeren bijvoorbeeld maaien vanaf het midden van de velden, en zogenaamde ‘vluchtstroken’ laten staan bij de slootkanten, de grutto daar zijn dekking zoekt voor al zijn predators?

Verder zou het wellicht een oplossing zijn om de maaidata 8 juni en 15 juni, te verschuiven naar 1 juli, dit zou veel leed besparen! Dus alstublieft denk logisch na, en denk mee met vele vrijwilligers en de jonge dieren!!"

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten


regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal