Account
Logo
Zoeken
6 °C

Dodelijk ongeval Wâlterswâld voor de rechter

vr 17 mei 2013, 18.00 uur

LEEUWARDEN - Bij een ongeval op de Sânharst bij Wâlterswâld, in de vooravond van 25 februari 2012, kwam een 56-jarige inwoonster van Driesum om het leven. De vrouw liep met haar man over het smalle weggetje toen beiden werden aangereden door de Audi A3 van een 23-jarige vrouw uit Driesum. Beide slachtoffers belandden in de sloot naast de weg. De vrouw overleed ter plaatse aan haar verwondingen, haar 59-jarige echtgenoot werd met zwaar letsel met de traumahelikopter overgebracht naar het UMCG in Groningen. De man had ernstig schedel- en hersenletsel opgelopen.

Vrijdag moest de bestuurster van de Audi zich voor de Leeuwarder rechtbank verantwoorden. De vrouw zei dat ze het echtpaar nooit heeft gezien in het donker. Ze was op weg van haar werk in De Westereen naar huis. Na een scherpe bocht naar links had ze even het groot licht aan gehad. Omdat ze op huizen af reed, had ze het licht gedimd. Voor haar gevoel had ze niet harder gereden dan 60, 65 kilometer per uur. 60 is de maximumsnelheid op de Sânharst. De politie concludeerde dat de vrouw waarschijnlijk niet harder heeft gereden. Vanuit het niets hoorde de Driesumse een klap. Ze dacht in eerste instantie dat ze een dier had geraakt.

De schrik was groot toen bleek dat ze twee mensen had aangereden. Na een reconstructie concludeerde de politie dat de Driesumse de slachtoffers op enig moment -op een afstand van 45 meter- gezien moet hebben. Bij die reconstructie -met de auto van de vrouw- werd met groot licht gereden. De Driesumse had aangegeven dat ze na de bocht het groot licht had gedimd. Desondanks kwam de politie tot de slotsom dat het ongeval 'vrijwel zeker' was te wijten aan gedragingen van de bestuurster. De officier van justitie oordeelde dat de vrouw zich niet schuldig heeft gemaakt aan gevaarlijk rijgedrag.

Wel heeft ze onvoldoende rekening gehouden met het feit dat zich voetgangers op de weg konden bevinden. Een zware onvoorwaardelijke straf was in deze zaak niet op zijn plaats, vond de officier, mede omdat zowel de nabestaanden van het overleden slachtoffer als de verdachte zwaar lijden onder de gevolgen van het ongeval. De officier vond wel dat er een signaal moest worden afgegeven naar de maatschappij: 'Wees voorzichtig in het donker'. Een voorwaardelijke boete van 1000 euro moest die boodschap duidelijk laten overkomen. De advocaat noemde het ongevalsrapport van de politie 'een wankele basis'. Het feit dat het echtpaar in donkere kleding op het donkere weggetje had gelopen, vond hij een verkeerssituatie waar je als automobilist juist niet op rekent.
Uitspraak: 31 mei.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.6%
Heel misschien wordt het nog wat....  
2.9%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'