Account
Logo
Zoeken
6.1 °C

Negen lintjes in Achtkarspelen

vr 26 april 2013, 12.00 uur

BUITENPOST - Vrijdag 26 april reikte burgemeester Gerben Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen negen Koninklijke Onderscheidingen uit. De uitreikingen vonden plaats om 9.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis in Buitenpost.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Bouke Baron (08-03-1944), woonachtig in Surhuisterveen

Sinds 1978 zet de heer Baron zich actief in voor het kerkelijk leven, de humanitaire hulp en de Ondernemersvereniging Handel & Industrie Surhuisterveen. Van 1978 tot 1988 was hij lid van de Kerkenraad van de Nederlandse Gereformeerde Kerk in Amersfoort. Hij vervulde verschillende functies zoals lid van de Commissie van Beheer en Penningmeester, ouderling en voorzitter van de Kerkenraad.

In de pioniersfase van deze jonge gemeente was hij gedurende een periode van 8 jaar intensief betrokken bij de opbouw van en het leidinggeven aan deze kerkgemeenschap. Bouke Baron was van 1992 tot 2010 lid van de Kerkenraad van de Christelijke Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Surhuisterveen. Tevens was hij hier van 2006 tot 2008 voorzitter.

De heer Baron was in het kerkbestuur een stabiele factor zowel bestuurlijk als pastoraal en wist in moeilijke situaties de juiste toon te treffen. Belangrijk was zijn bijdrage aan het eenwordingsproces tussen de beide plaatselijke gemeenten van CGK en GKV. De heer Baron is sinds 1993 lid en sinds 2004 voorzitter van de Commissie van Beheer en de Bouwcommissie van de Christelijk Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Surhuisterveen.

Als voorzitter van de Bouwcommissie was hij coördinator van een ingrijpende verbouwing van het kerkgebouw (augustus 2011 - eind 2012). Van 1994 tot 2004 was Bouke Baron bestuurslid/ vice-voorzitter (2001-2004) van de Ondernemersvereniging Handel & Industrie Surhuisterveen. Hij had steeds een goed inzicht in de plaatselijke en regionale economische ontwikkelingen. Hij hield hierbij ook de algemene belangen, het welzijn van de lokale bevolking en het voorzieningenniveau van het dorp in het oog.

De heer Baron was van 1995 tot 1996 voorzitter van de Stichting Survento in Surhuisterveen. Hij coördineerde diverse commissies t.b.v. het 60-jarig jubileum van de Vereniging voor Handel & Industrie wat resulteerde in een grote feestweek voor Surhuisterveen. Sinds 2007 is Bouke Baron voorzitter van de Stichting Pikulan. De stichting is gevestigd in Surhuisterveen maar opereert regionaal en internationaal. De heer Baron creëert kansen om zo het welzijn van de medemens in Indonesië te verbeteren.

De komst van Baron betekende voor Pikulan een innovatieve aanpak van diverse projecten, gericht op verbetering van een basisopleiding en een beroepsopleiding voor inwoners van Indonesië.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Bintje (roepnaam Binke) Storm-Haakma (29-04-1942), woonachtig in Drogeham

Mevrouw Storm-Haakma spant zich sinds 1969 in voor de samenleving op het gebied van welzijn en zorg, kerkelijk leven en sport. Sinds 1969 is Bintje Storm-Haakma vrijwilliger bij de Christelijke Gereformeerde Kerk in Drogeham. Wanneer binnen de kerkelijke gemeente een beroep wordt gedaan op de gemeenteleden, staat mevrouw Storm-Haakma klaar, o.a. bij het vertrek of de intrede van een predikant. Ook is ze intensief betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse bazaar.

Bij de vrouwenvereniging van de kerk heeft Bintje verschillende bestuursfuncties bekleed: secretaris (1969-1974, 1978-1983), vice-presidente (1998-2004) en penningmeester (2011-heden). Mevrouw Storm-Haakma heeft de jeugdclub De Jonge Samuel opgericht en geleid van 1977 tot 1980. Daarna heeft ze nog drie jaar de zondagschool geleid. Van 1985 tot 1990 en van 1999 tot 2004 was Bintje penningmeester van Kring Friesland, het overkoepelende orgaan van de 13 Christelijke Gereformeerde Kerken in Friesland. Sinds 1971 is Bintje Storm-Haakma coördinator en collectant van de KWF Kankerbestrijding, afdeling Drogeham. Van 1984 tot 2000 organiseerde ze de avondvierdaagse in Drogeham.

Van 1985 tot 2007 was mevrouw Storm-Haakma regiobestuurslid bij de Koninklijke Nederlandse Militaire Bond (KNMB) Pro Rege. Samen met de andere leden van de ledenraad was zij verantwoordelijk voor het te voeren beleid. Bintje Storm-Haakma was van 1987 tot 1995 bestuurslid van de gymnastiekvereniging Turnlust. Sinds 1987 is ze vrijwilliger bij het Nederlands Bijbelgenootschap. Sinds 1999 is ze hier voorzitter-secretaris van de afdeling Drogeham. Mevrouw Storm-Haakma bezoekt o.a. scholen en organiseert acties om geld in te zamelen.

Van 2002 tot 2007 en sinds 2010 is ze mede-initiatiefnemer en lid van de organiserende commissie van een oecumenisch kerstfeest voor alle vrouwen uit de kerken van Drogeham, van de Friese Christelijke Plattelandsvrouwenbond Drogeham. Bintje Storm-Haakma zet zich sinds 1996 in als vrijwilliger van de Gondelvaart op Wielen in Drogeham. Tot 2007 was ze penningmeester van het buurtbestuur.

In 1996 nam ze het initiatief om de gondelbouw weer nieuw leven in te blazen. Sinds 2010 is mevrouw Storm-Haakma voorzitter van de plaatselijke soos voor 55- plussers.

lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Jacob (roepnaam Jappie) van der Veen (02-04-1931), woonachtig in Buitenpost

De heer van der Veen zet zich sinds 1966 in voor de samenleving op het gebied van de schaats- en voetbalsport en de vogelbescherming. Sinds 1966 is de heer Van der Veen actief bestuurslid van de IJsclub Buitenpost. De ijsclub is een grote groeiende club met 900 leden, waar Van der Veen mede verantwoordelijk voor is. Van der Veen is niet alleen tijdens de winterdagen op de ijsbaan te vinden, maar ook buiten het schaatsseizoen stopt hij veel vrije tijd in het onderhouden van het clubhuis bij de baan, het leggen van nieuwe bestrating en de aanleg van grote lichtmasten rondom de baan.

Al in oktober gaat hij ieder jaar bij zijn ca. 175 adressen van leden langs om de contributie te innen voor het komende seizoen. Van 1975 tot 1986 was Van der Veen trainer en elftalleider bij de Voetbalvereniging Buitenpost. Hij trainde een aantal jeugdteams en was gedurende het voetbalseizoen steeds als elftalleider/coach aanwezig bij alle wedstrijden. Daarnaast was hij lid van de toenmalige jeugdcommissie die regelmatig vergaderde om alle zaken rondom het voetballen van de jeugd uit Buitenpost en omstreken in goede banen te leiden.

Sinds 1985 is Jacob van der Veen vrijwilliger bij de Vogelwacht van Buitenpost en omstreken. In het vroege voorjaar gaat de heer Van der Veen op pad om nesten en broedplaatsen in kaart te brengen en vervolgens de nazorg te verrichten. Ook heeft hij jarenlang de contributie geïnd voor de Vogelwacht.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Marten Claus (26-03-1955), woonachtig in Harkema

Sinds 1976 zet de heer Claus zich actief in voor de samenleving op het gebied van het kerkelijk leven, de bouwnijverheid en de lokale politiek. Sinds 1976 heeft de heer Claus diverse functies vervuld bij de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (VGKN) in Harkema. De heer Claus was voorzitter van de Gereformeerde Jongeren Vereniging en Commissie van Beheer. Daarnaast was de heer Claus lid van de Beroepingscommissie, heeft hij huiscatechese gegeven aan jongeren en is hij leider geweest van de gespreksgroep “hij gelooft/zij niet”.

Tot op heden is de heer Claus voorzitter van Evangelisatiecommissie Harkema, Commissie Gemeenteopbouw en de Beroepingscommissie. Daarnaast is hij teamlid van de Alphacrusus en is hij voorganger in kerkdiensten. Van 1978 tot 1981 is de heer Claus leider geweest van Huize Sjalom in Surhuisterveen. Huize Sjalom is een ontmoetingscentrum voor christelijke jeugd. Sinds 1983 vervult de heer Claus diverse bestuursfuncties binnen het christelijke onderwijs in Harkema. De eerste twee jaar is Claus bestuurslid geweest van de Stichting Kleuterscholen in Harkema, die destijds met de lagere scholen zijn samengevoegd tot twee basisscholen. Claus heeft zich ingezet om deze scholen onder één bestuur te brengen, de Vereniging Protestants Christelijk Basisonderwijs Harkema.

Claus was destijds penningmeester van de vereniging. Het is mede aan zijn inzet te danken dat het christelijk basisonderwijs in Harkema is gefuseerd tot één basisschool, de CBS De Wynroas. Tot op heden speelt de heer Claus de rol van Sinterklaas op basisschool De Wynroas. Sinds 1986 heeft de heer Claus verschillende rollen gehad binnen het dorp Harkema. Zo heeft hij tot 2002 Sinterklaas gespeeld, is hij lid geweest van de Handel en Industrieverenging van Harkema en is hij medewerker van de oude ambachtendag bij themapark De Spitkeet in Harkema.

Van 1990 tot 2001 is hij bestuurslid en later penningmeester geweest van Bouwend Nederland, afdeling Drachten. Tevens was hij in deze periode bestuurslid voor het bedrijvencontact in Achtkarspelen. Van 1992 tot 2002 was de heer Claus lid van de Werkgroep Harkema. Deze werkgroep heeft de herinrichting van de Warmoltsstrjitte (centrumstraat) in Harkema mede voorbereid en gerealiseerd en een bijdrage geleverd aan de herinrichting van de Betonwei. Van 1998 tot 2002 was de heer Claus voorzitter van de Schaatstrainingsgroep de IJsvogels in Surhuisterveen. Sinds 2002 is de heer Claus gemeenteraadslid van Achtkarspelen. Sinds 2011 is hij voorzitter van de Aannemerssociëteit, afdeling Drachten, die het doel heeft kennis en ervaring onder ondernemers uit te wisselen.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Sake (S.D.) van der Meer (02-07-1944), woonachtig in Kootstertille

Sake van der Meer zet zich sinds 1978 in voor ondermeer de sportvisserij, de Vereniging Plaatselijk Belang Kootstertille en de lokale politiek. De heer Van der Meer was aanvankelijk werkzaam als timmerman (tot 1978) en runde vervolgens enige tijd een winkel. Wegens gezondheidsredenen moest hij zijn werkzaamheden als zelfstandig ondernemer beëindigen. Vanaf 1978 heeft Sake van der Meer zich op verschillende terreinen nuttig gemaakt.

Van 1978 tot 2007 was de heer Van der Meer afwisselend voorzitter en secretaris van de Middenstandsvereniging HAKO in Kootstertille. Van 1980 tot 2010 was Sake van der Meer voorzitter van de Stichting Tillehûs, het dorpshuis in Kootstertille. Het dorpshuis vervult een centrale rol voor het culturele en verenigingsleven in Kootstertille en de regio. De heer Van der Meer heeft het dorpshuis door moeilijke tijden weten te loodsen. Sinds 1987 is Sake van der Meer voorzitter van de Hengelsportvereniging De Rietvoorn (HSV) in Kootstertille. Eerder was hij al lid van de Kascommissie en bestuurslid.

Van 1993 tot 2001 was Sake van der Meer bestuurslid van de Vereniging voor Plaatselijk Belang Kootstertille, tot op heden is hij hier voorzitter. Mede dankzij zijn inzet functioneert Plaatselijk Belang als gesprekspartner in overleggen met lokale en regionale instanties, de gemeente en de provincie. Vanaf 1999 is Sake van der Meer bestuurslid en secretaris geweest van Sportvisserij Fryslân. Tot op heden is de heer Van der Meer voorzitter van de Sportvisserij Fryslân. Hij is een sturende, motiverende en samenbindende bestuurder, zijn inzet is een voorbeeld voor velen. Hij stuurt de beroepskrachten aan en door zijn grote netwerk en politieke ervaring weet hij de belangen van de sportvissers te behartigen.

Van 2001 tot 2006 is Sake van der Meer lid van de Commissie Organisatie Wedstrijden van Sportvisserij Nederland. Deze landelijke organisatie zet de landelijke lijnen uit. De heer Van der Meer viel hier op door zijn samenbindende kwaliteiten. Van 2006 tot 2011 was Sake van der Meer bestuurslid van Sportvisserij Nederland. Dit was een functie waarvoor veel tact en diplomatie vereist was. In juni 2011 ontving hij de Gouden erespeld. Sinds 2010 is Sake van der Meer gemeenteraadslid van Achtkarspelen.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Marijke Poelstra (27-12-1955), woonachtig in Twijzel

Mevrouw Poelstra zet zich sinds 1987 op diverse maatschappelijke terreinen in voor de samenleving. Haar activiteiten op het gebied van onderwijs hebben veel indruk gemaakt. Sinds 1987 is mevrouw Poelstra vrijwilliger bij de openbare basisschool ‘Lytse Wiman’ in Twijzel. Zij organiseert onder andere sinds 1992 de hamburgerverkoop op de laatste schooldag. Van 1997 tot 2004 is Marijke Poelstra lid geweest van de medezeggenschapsraad. Daarnaast coördineerde ze de financiën van de Vereniging voor Openbaar Onderwijs.

Ook is ze leesmoeder, overblijfmoeder en bibliotheekmoeder geweest. Naast diverse hand- en spandiensten heeft ze veel betekend voor de begeleiding van schoolreisjes, verkeersexamens en meerdaagse schoolkampen. Sinds 1997 is mevrouw Poelstra vrijwilliger bij de plaatselijke EHBO-afdeling. Zij bemant de EHBO-post tijdens de plaatselijke activiteiten, zoals de avondvierdaagse, de schoolkorfbalwedstrijd en de feestweek.

Sinds 2002 is Marijke Poelstra collectant van het Prinses Beatrixfonds Sinds 2004 is Mevrouw Poelstra bestuurslid van de ijsbaanvereniging Twijzelerheide in Twijzel. Vanaf 2006 is Marijke Poelstra oprichter en bestuurslid van het Sociaal Cultureel Werk (SCW) in Twijzel. Zij organiseert onder andere de knutselmiddagen voor de kinderen, de Sinterklaas- en de Sint Maartenviering, de kerstmarkt en de Twizeler Kuierjunen. Sinds 2011 is mevrouw Poelstra bestuurslid van de begrafenisvereniging in Twijzel.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Roelof de Jong (27-03-1943), woonachtig in Twijzelerheide

Roelof de Jong spant zich sinds 1965 in voor de samenleving op diverse maatschappelijke gebieden. Op kerkelijk terrein heeft Roelof de Jong veel betekend. Van 1965 tot 2002 was de heer de Jong leider en later voorzitter van zondagsschool ‘Samuël’ in Twijzelerheide. Sinds 1967 is Roelof de Jong beheerder en (hulp)koster van de Hervormde Gemeente in Twijzelerheide. De heer De Jong ontvangt de gasten, de predikanten en organisten. Door de week zorgt hij ervoor dat de zalen gereed zijn voor de activiteiten die er plaats vinden. Daarnaast zorgt hij voor de catering, voor het uitserveren en voor de inkoop.

Van 1975 tot 1985 was Roelof de Jong bestuurslid van de christelijke basisschool in Twijzelerheide en de christelijke Mavo in Buitenpost. Sinds 1976 is de heer De Jong bestuurslid van de Begrafenisvereniging Twijzelerheide. Sinds 1980 is Roelof de Jong kerkenraadslid van de Hervormde Gemeente Twijzelerheide. Ook in de periodes dat hij minder actief was in de kerkenraad bleef hij de kerkenraad ondersteunen en zijn zieken, gehandicapten en bejaarden bezoeken. Van 1982 tot 2000 was de heer De Jong voorzitter van het koor Soli Deo Gloria in Twijzelerheide.

Roelof de Jong is sinds 2004 klokluider bij begrafenissen in Twijzelerheide. Sinds 2006 is Roelof de Jong bestuurslid en vanaf 2008 is hij voorzitter van het koor ‘Advendo’ in Kollumerzwaag. Vanaf 2008 is de heer De Jong bestuurslid van de Gereformeerde Bond tot verbreiding en verdediging van de Waarheid in de Protestantse Kerk in Nederland voor de afdeling Fryslân.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Homme Biemold (01-01-1949), woonachtig in Buitenpost

De heer Homme Biemold ontplooit sinds 1995 (bestuurlijke) vrijwillige activiteiten voor de samenleving op diverse maatschappelijke terreinen. Sinds 1995 bekleedt Homme Biemold diverse functies bij Veilig Verkeer Nederland (VVN). Hij was algemeen bestuurslid (1995-2003), lid van de klankbordgroep (1999- 2001), lid van de Commissie Statuten en Reglementen (2000-2002), afgevaardigde namens het VVN-district Fryslân naar de algemene vergadering (sinds 2001) en lid van de districtsraad (2004-2007), vicevoorzitter en voorzitter (sinds 2001) van VVN district Fryslân en kringcontactpersoon.

Mede door zijn inzet voor een veiliger Friesland zijn via het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROF) een 20-tal projecten van het VVN district Fryslân op het gebied van verkeersveiligheid gerealiseerd. Deze projecten (voor o.a. basisschoolleerlingen en o.a. over de gevaren van alcoholgebruik in het verkeer voor jongvolwassenen) hebben geleid tot de totstandkoming van de toneelvereniging ‘Kapot van jou’ uitgevoerd door Theatergroep Traxx, onder leiding van VVN district Fryslan. Zijn streven naar een verkeersveilige omgeving en zijn inbreng in het verkeersproject ‘De Centrale As’, de aanleg van de N381, de verbetering van de weefvlakken bij Drachten en Heerenveen en de fietskeuringen hebben het VVN-district Fryslân maatschappelijk op de kaart gezet. Homme Biemold stond aan de wieg van de regionale samenwerking tussen VVN en ANWB in het project ‘Noordoost-Fryslân’.

Van 2007 tot 2009 was de heer Biemold lid van het voormalige Vrijwilligersplatform Achtkarspelen. Sinds 2007 is hij voorzitter van de Wmo-raad van de gemeente Slochteren. Hij is verantwoordelijk voor het bevorderen van de sociale samenhang en leefbaarheid en het geven van informatie, advies en cliëntondersteuning (1 e portefeuille). Hij voert regelmatig voortgangs- en afstemmingsoverleg met de verantwoordelijke wethouder en neemt deel aan de (platform)bijeenkomsten. Van 2008 tot 2011 was Homme Biemold secretaris van de Rotaryclub Lauwersland (Achtkarspelen/Kollumerland c.a.). Daarnaast maakte hij deel uit van de commissie ‘doe- activiteiten’. Hij nam vele initiatieven, o.a. tot de realisatie van een ‘vuilopruimactie’ en het Themapark ‘Duurzaamheid Kollumerland en Achtkarspelen’, bedoeld om met name scholieren te enthousiasmeren voor duurzaam gebruik van energie en milieu.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Jakob Hielema (07-07-1946), woonachtig in Surhuisterveen

Sinds 1973 zet de heer Hielema zich in voor de samenleving op het terrein van kerkelijk leven, voor een basisschool, op cultureel terrein en voor de plaatselijke ondernemersvereniging. Van 1973 tot 1995 was Jakob Hielema penningmeester, redactielid van het maandelijks verschijnende clubblad en wedstrijdverslaggever voor de regionale krant voor de plaatselijke Volleybalclub Surhuisterveen. Sinds 1976 is de heer Hielema diaken, redacteur van het kerkelijk blad en notulist voor de PKN Surhuisterveen/Boelenslaan.

Hij was rond 1985 ook mede-oprichter en vervolgens voorzitter van de diaconale commissie ZWO (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking). Van 1980 tot 1990 was de heer Hielema lid van de oudercommissie en ‘Sinterklaas’ van christelijke basisschool De Hoekstien. Sinds 1983 is Jakob Hielema mede-oprichter, bestuurslid en vrijwilliger van de Stichting Baansport Opende. Hij is betrokken bij de internationale grasbaanraces in Opende. Het hele promotiegedeelte van het motorsportfestijn is in handen van Jakob Hielema. Sinds 1986 zet hij zich in voor het Wielercomité Surhuisterveen.

De Stichting Wielercomité Surhuisterveen organiseert al 31 jaar de Profronde van Surhuisterveen en al 17 jaar rond oud & nieuw de Internationale Centrumcross, een veldrit in de Topklasse. Daarnaast organiseert het jaarlijks de Pieter Weening Classic. De heer Hielema is bestuurslid (1986-2006 penningmeester en pr) en sinds 2008 redacteur van de ‘profrondekrant’. Jakob Hielema is sinds 1990 penningmeester van de Stichting Zwembad Surhuisterveen. Vanaf 1998 is de heer Hielema vrijwilliger, verslaggever van wedstrijden, redactielid, pr-man en lid van de jubileumcommissie/schrijver van het jubileumboek voor Voetbalvereniging ’t Fean ’58. Sinds 2004 is Jakob Hielema vrijwilliger voor de Stichting De Lantearne, die het zalencentrum exploiteert dat hoort bij de protestantse gemeente Surhuisterveen/ Boelenslaan. Vanaf 2011 is de heer Hielema redacteur van de vereniging Handel & Industrie Surhuisterveen. In 2012 bestond de vereniging Handel & Industrie Surhuisterveen 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan heeft hij een jubileumboek gemaakt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.1%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie





regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'