Account
Logo
Zoeken
4.9 °C

Knokpartij in Dokkumer café: werkstraffen

wo 17 april 2013, 20.00 uur

LEEUWARDEN - Een schermutseling in een café aan de Markt in Dokkum draaide in de nacht van 11 maart vorig jaar uit op een bloedige bedoening. De politie bracht een 19-jarige Dokkumer met een bebloed voorhoofd naar het ziekenhuis. De jongen was met een bierfles tegen zijn hoofd geslagen. Even later meldde een tweede slachtoffer zich bij het ziekenhuis, hij was gewond aan zijn hand. De dader leek in beide gevallen een 22-jarige Broeksterwâldster te zijn. Hij werd aangehouden op verdenking van poging tot zware mishandeling. Woensdag was het aan de rechter om uit te zoeken wat er in het café was voorgevallen en wie daarvoor verantwoordelijk was.

De twee Dokkumers stonden samen met twee stad- en leeftijdgenoten terecht. De vier werden verdacht van openlijke geweldpleging tegen de Broeksterwâldster. Die was ook met een snee in het voorhoofd naar huis gegaan. De rechter kreeg twee verschillende versies van de gebeurtenissen voorgeschoteld. De Dokkumers beweerden dat het de Broeksterwâldster was geweest die vrijwel vanuit het niets met een bierfles had uitgehaald. De man had nog een rekening te vereffenen met een van de Dokkumers. Na een onschuldig duwtje zou hij door het lint zijn gegaan.

De Broeksterwâldster kwam met een heel ander verhaal. Volgens hem hadden de verdachten hem buiten het blikveld van de portier in een hoekje gedreven. Vervolgens was hij door een man of vier, vijf geslagen en geschopt terwijl hij op de grond lag. Hij zou ook met een glas of een fles tegen het hoofd zijn geslagen. In een uiterste poging om zijn belagers van zich af te houden had hij van een bierfles gepakt en om zich heen geslagen. Daardoor waren de twee Dokkumers gewond geraakt. De rechter oordeelde dat de Broeksterwâldster uit noodweer had gehandeld.

Het geweld dat hij had gebruikt was 'verontschuldigbaar', vond de rechter, de man moest zichzelf verdedigen. Hij werd vrijgesproken. In de zaak van de vier Dokkumers achtte de rechter bewezen dat zij de Broeksterwâldster hadden geduwd, wat aangemerkt kan worden als openlijke geweldpleging. Voor het slaan en het schoppen was onvoldoende bewijs. De rechter veroordeelde het viertal tot werkstraffen van 40 uur, plus 40 uur voorwaardelijk. De schadeclaims die de twee Dokkumers die gewond waren geraakt, tegen de Broeksterwâldster hadden ingediend werden vanwege de vrijspraak niet-ontvankelijk verklaard.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.6%
Nee  
55.1%
Maakt me niet uit  
18.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!