Account
Logo
Zoeken
Zoeken
12.7 °C

Steenhouwerij Buitenpost gaat failliet

za 30 maart 2013 10.46 uur

BUITENPOST - Steenhouwerij Buitenpost BV gaat volgende week haar faillissement aanvragen. Directeur Bauke Walstra diende vrijdag het verzoek in bij de rechtbank in Leeuwarden. De onderneming is in acute problemen geraakt door het oninbaar worden van vorderingen door faillissementen van meerdere (bouw) ondernemingen. Ook waren de reserves 'geconsumeerd' door de verliezen van de afgelopen jaren.

Directeur Walstra koos er bewust voor om het faillissement aan te vragen terwijl de schuld nog relatief klein is zodat zo weinig mogelijk handelscrediteuren de dupe worden. "Je kunt geen materialen meer gaan bestellen en onderaannemers voor je laten werken als je ze waarschijnlijk niet meer zult betalen. Het voortbestaan ten koste van schuldeisers is onverantwoord" aldus Walstra.

De directeur doet een klemmend beroep op collega's om niet door te modderen als de vooruitzichten kansloos zijn. "In deze tijd trekt het ene failliete bedrijf de andere mee om. Recentelijk zadelde een gevelreiniger ons op met een oninbare vordering van meer dan 20.000 euro. En later hoor je in de markt en lees je in de krant, dat ze leefden op krediet van coulante onderaannemers/schuldeisers..."

Failliet verklaarde bedrijven of andere bedrijven waar vorderingen open stonden waren o. a. De Franeker Steenhouwerij, Bouwbedrijf De Haan en ZN in Dokkum, Annema in Aldtsjerk, Bouwbedrijf De Graaf in Engwierum, Bouwbedrijf Koster in Ryptsjerk en Sijtsma Groep in Zweins. "Alleen al het jaar 2012 en 2013 tot heden gaf dit een oninbare post van totaal meer dan 60.000 euro."

Door het faillissement komen acht werknemers op straat te staan. "Een aantal top steenhouwers met een zeer gedegen vakopleiding staan nu op staat" zo weet Walstra.

Update paasmaandag:
Douwe Koster van bouwbedrijf Koster laat weten dat hij in tien jaar tijd geen zaken heeft gedaan met de steenhouwerij en dat er bij hem geen sprake was van een oninbare vordering.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....