Account
Logo
Zoeken
6.5 °C
© Geurt P. Maassen van den Brink

Sp-Kamerlid op bezoek op Langelaan

do 21 februari 2013, 11.53 uur

SURHUISTERVEEN - Paulus Jansen uit Utrecht, tweede kamerlid van de SP, en Jos van der Horst uit Drachten, Statenlid voor de SP in Friesland, hebben woensdagmiddag een bezoek gebracht aan de bewoners van de met sloop bedreigde woningen aan de Langelaan en de Molenweg in Surhuisterveen. De Sp-ers maakten kennis met een strijdlustige groep mensen, die tegen de sloop van hun goedkope huurhuizen zijn.

Na het bezoek aan de bewoners werd een bezoek gebracht aan de Stichting Woningbouw Achtkarspelen. De SWA had een rondrit door de gemeente geregeld, waarbij de bestuurders van de SWA en de Sp-ers langs woningen van de SWA werden rondgeleid en waarbij uitleg werd gegeven over de huizen en nieuwbouwplannen.

Bij terugkomst in het pand van de SWA waren inmiddels ook een aantal bewoners gearriveerd en samen werd er daarna een besloten overleg gevoerd. Na het overleg werd de ers nog te woord gestaan en werd duidelijk dat het een goed gesprek was geweest. De SWA bleef echter bij het standpunt dat de huizen gesloopt moeten worden.

Directeur Riekele Heida van de SWA: “De woningen zijn oud, van net na de oorlog. Wij vinden het niet verantwoord om nog geld te investeren in deze oude woningen. Als er dan al geïnvesteerd moet worden, dan kiezen wij ervoor om dat in nieuwbouw te doen. Elke dag knokken wij er voor om de huren van onze huurders zo laag mogelijk te houden. Op basis van onderzoek van de woonbond is duidelijk geworden, dat we de op één na laagste zijn qua huur, op basis van het puntensysteem. Wij kunnen elke euro maar één keer uitgeven.”

Heida benadrukte nogmaals, dat de huidige bewoners een woning kunnen krijgen die voldoet aan hun eisen. Als men goedkoop wil wonen, kan dat. Als men een slaapkamer beneden wil hebben kan dat ook. Het standpunt van de SWA veranderde echter niet en de pijn van “het straatje” kan Heida niet wegnemen. De bewoners vroegen zich af, waarom de huidige leegstaande woningen niet worden verhuurd. Heida legde uit, dat tijdelijk verhuren geen optie is.

De bewoners kregen na het gesprek de indruk, dat ze er niks mee waren opgeschoten. Folkert Bruining van de bewoners: “Er is een besluit genomen en dat moet en zal worden uitgevoerd.” De bewoners blijven echter strijdvaardig, zolang 70% van de huurders aangeeft graag te blijven wonen, moet de rechter een uitspraak doen over de sloop.

De SP-ers waren van mening dat de woningen met wat aanpassingen nog wel zo’n tien jaar mee kunnen. Met nieuwe dakpannen, isolatie een CV en dubbel glas zijn de huizen, die volgens Jansen van een goede kwaliteit zijn, nog wel te verhuren. De bewoners laten verhuizen treft ze in hun woongenot, en de solidariteit wordt uit elkaar getrokken. Ook zullen ze dan moeten verhuizen naar een duurdere woning, wat hun in de portemonnee treft. Wel hebben ze tijdens de rondrit gezien, dat de SWA goed bezig is. De SWA verhuurt voor gemiddeld 52% van de wettelijke huurprijs. Wel gaf Jos van de Horst nog aan, pal achter de huurders te blijven staan. Op de weblog van Paulus Jansen is meer over het werkbezoek te vinden.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.2%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!