Account
Logo
Zoeken
Zoeken
6.9 °C

Fryslân tegen opheffen provincies

ma 04 februari 2013 13.28 uur

LEEUWARDEN - De provincie Fryslân is tegen het samenvoegen van provincies tot landsdelen. Deze landsdelen zijn in het regeerakkoord van het kabinet aangekondigd. Wel is de provincie voorstander van versterken van het openbaar bestuur. Het is daarom van belang dat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties eerst een brede inhoudelijke visie op het openbaar bestuur als geheel ontwikkelt. Dit voordat wordt overgegaan tot het vormen van landsdelen.

Uit de visie zal moeten blijken waar problemen zitten. Verder moet blijken of eventuele bestuurlijke drukte aantoonbaar afneemt bij het vormen van landsdelen. Deze visie en de beargumenteerde onderbouwing ontbreekt. De minister begint daarmee aan een verbouwing zonder een heldere bouwtekening. In zijn huidige aanpak maakt de minister de procedure in plaats van de inhoud leidend. Deze aanpak wijst de provincie Fryslân krachtig van de hand.

De minister is gestart met de formele procedure tot samenvoeging van de provincies Flevoland, Utrecht en Noord-Holland. Daarbij is aangegeven dat dit de start is voor de vorming van 5 landsdelen. De provincie Fryslân zal zich hier op alle mogelijke manieren tegen verzetten. De Friese inzet is en blijft gericht op behoud van de zelfstandigheid van Fryslân. Niet op grond van dogmatische uitgangspunten, maar vanuit de overtuiging dat de Friese burgers optimaal worden bediend met een provinciaal bestuur op Friese schaal.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....