Account
Logo
Zoeken
4.6 °C

Koudegolf blijft met lage temperaturen

di 22 januari 2013, 9.46 uur

BURGUM - Een koudegolf komt er waarschijnlijk toch, potentieel zelfs de langdurigste in een halve eeuw tijd. Dat meldt het MeteoConsult. Gooide vorige week bewolking nog roet in het eten, de komende nachten lijkt het alsnog op te klaren. En tijdens die opklaringen kan het gemakkelijk 10 tot 15 graden vriezen.

Een koudegolf is een periode van tenminste 5 aaneengesloten dagen in landelijk hoofdstation De Bilt met temperaturen onder nul, waarvan in ieder geval 3 met een minimumtemperatuur onder -10 graden. Sinds vorige week maandag vriest het er nu al dag en nacht. Vorige week vroor het daarbij in de nacht naar woensdag toe al een keer streng.

De komende dagen verwacht MeteoConsult geleidelijk meer opklaringen. Met een verder afnemende wind kan het boven het sneeuwdek op plekken met opklaringen zeer snel afkoelen met als gevolg strenge tot zeer strenge vorst. Een avond en een nacht met strenge vorst in landelijk hoofdstation De Bilt zijn voldoende om voor twee etmalen een minimumtemperatuur onder -10 graden te noteren. De kans op een officiële koudegolf is dus zeer groot geworden.

Wanneer vervolgens ook zaterdag de temperatuur het hele etmaal onder nul blijft (dat zou voor de dertiende dag op rij zijn), zou dat zelfs de langste koudegolf in 50 jaar tijd betekenen. In de winter van 1962/1963 vond er een koudegolf plaats met een duur van 13 dagen. Een potentiële evenaring van die koudegolf is dus mogelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381


regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'





regionaal nieuws

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand


Poll: Goede keuze of niet?

Ja  
26.5%
Nee  
55.3%
Maakt me niet uit  
18.3%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!