Account
Logo
Zoeken
8.9 °C

Gemalen uit voor groei natuurijs

ma 14 januari 2013, 17.27 uur

LEEUWARDEN - Het draaiboek IJs van Wetterskip Fryslân is maandag in werking getreden. Het Hooglandgemaal in Stavoren is gisteravond uitgezet en de sluizen bij Harlingen, Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen worden maandagavond om 20.00 uur gesloten. De vorst lijkt de komende zeven dagen door te zetten, waarmee het schaatsen op natuurijs eventueel mogelijk wordt. Daarom neemt het Friese waterschap maatregelen om een bijdrage te leveren aan de ijsaangroei. De omstandigheden zijn gunstig, want er is weinig neerslag en wind voorspeld en 's nachts gaat het matig vriezen.

Voor de aangroei van ijs is het noodzakelijk dat het water tot stilstand komt, met name in de Friese boezem. Daarom is Wetterskip Fryslân de afgelopen week begonnen met het verlagen van de waterstanden. Deze lagere waterstand is nodig om de aanvoer van water uit de polders en eventuele neerslag te kunnen opvangen, als het gemaal bij Stavoren uit is en de spuisluizen dicht zijn. Zo zorgt het waterschap dat het water in de kanalen, vaarten en meren tot rust komt, waardoor de kans op ijsaangroei toeneemt.

De komende twee dagen worden de meeste poldergemalen gefaseerd uitgezet. De ervaring leert dat bij de eerste vorstdagen de toevoer van water uit de polders op de Friese boezem nog aanzienlijk is. Er zal dan nog nauwelijks sprake zijn van ijsaangroei, omdat het water nog in beweging zal zijn en de omgeving nog moet afkoelen. De provincie Fryslân stelt met ingang van dinsdag 15 januari om 18.00 uur een vaarverbod in voor alle vaarwegen, met uitzondering van die welke gebruikt worden door de beroepsvaart.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten


regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal