Logo
Zoeken
Zoeken
4.8 °C

GHB-dealers uit Drachten opgepakt

za 08 december 2012 12.36 uur

DRACHTEN - De politie heeft in een onderzoek naar het gebruik en de handel in GHB zes dealers, waarvan drie Drachtsters, aangehouden. Twee van hen, een 20-jarige inwoner van Drachten en 22-jarige inwoner van Heerenveen, zitten nog steeds vast. Tegen alle zes werd proces-verbaal opgemaakt.

Stijging gebruik GHB in Drachten
In 2012 was een toename te zien van het gebruik van GHB onder jongeren in Drachten. Agenten werden met enige regelmaat geconfronteerd met onwel geworden personen. In veel gevallen was het gebruik van GHB hier de oorzaak van. De stijging van het gebruik van deze partydrug werd niet alleen gesignaleerd door de politie, ook Verslavingszorg Noord Nederland, constateerde een stijging.

Onderzoek naar dealers
Vanwege de stijging van het gebruik van GHB in Drachten en nabije omgeving besloot de politie een onderzoek in te stellen. Tijdens het onderzoek werd in november bij een woning in de wijk de Trisken een afvangactie gehouden. Het was de politie inmiddels bekend dat de 20-jarige bewoner in harddrugs handelde, waaronder in GHB. Zeven gebruikers kwamen tijdens de actie bij de man aan de deur om drugs te kopen. De gebruikers werden na de koop door agenten afgevangen en vervolgens gehoord. Vervolgens werd de 20-jarige bewoner aangehouden. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt. Deze 20-jarige Drachtster zit overigens nog steeds vast. Hij zal zich binnenkort dan ook voor de rechter moeten verantwoorden.

In het vervolgonderzoek werden een 19-jarige inwoner van Siegerswoude, drie inwoners van Drachten van 16,16 en 33 jaar en 22-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Ook zij worden verdacht van handelen in GHB. De vijf verkochten voornamelijk GHB aan jongeren in Drachten en omgeving. Vier van hen mochten na verhoor het politiebureau verlaten. Wel werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. De 22-jarige inwoner van Heerenveen zit ook nog steeds vast. Het is onderzoek is nog niet afgerond en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Wat is GHB?
GHB is de afkorting voor Gamma Hydroxy Butyraat. Het is een verdovend middel dat vroeger voor narcose bij operaties werd gebruikt. Vanwege de gevaarlijke bijwerkingen wordt het hiervoor niet meer gebruikt. Bij lage dosering kan GHB een ontspannen en plezierig gevoel geven. Het grootste gevaar van GHB ligt in de dosering. De grens tussen een aangename dosering en een dosering waarbij je in coma kan raken is klein. Met enige regelmaat belandden gebruikers dan ook in het ziekenhuis.

Grote kans op verslaving
GHB is een middel dat na enkele weken gebruik van meerdere doses per dag al tot verslaving kan leiden. Als je verslaafd bent aan GHB, heb je grote kans afkickverschijnselen te krijgen als je plotseling stopt met gebruik. Je kunt ook afkickverschijnselen krijgen als je verslaafd bent en de dosering te snel verlaagt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....