Account
Logo
Zoeken
10.9 °C

Dwaande: onbekend onbemind

di 23 oktober 2012, 14.50 uur

KOLLUM - Na ruim anderhalf jaar weet 70% van de bewoners van de regio niet wat hun eigen regiocampagne Dwaande is of inhoudt. Dat blijkt uit een opiniepeiling die afgelopen week via deze site werd gehouden. Zo'n 20% van de mensen vindt het project een flop en een kleine 10% denkt dat een succes is (of groeiende).

"Ik kan me er iets bij voorstellen" is de eerste reactie van wethouder Boerema van Kollumerland. Op bestuurlijk niveau trekt hij de kar van de regiocampagne die in februari 2011 het levenslicht zag. Hij vergelijkt 'Dwaande' met bijvoorbeeld 'Er gaat niets boven Groningen'. Deze slogan werd in de afgelopen vijf jaar pas bekend terwijl de Groningers er volgens Boerema al twintig jaar mee bezig zijn.

De regiocampagne kost jaarlijks zo'n 120.000 euro (10.000 euro per gemeente en 60.000 euro provinciale subsidie) en volgens Boerema staan we aan het begin van de campagne: "Dit is een strategie van de lange adem." Boerema wijst op de goede kenmerken van Noordoost Friesland: "Dit gebied heeft de rust en de ruimte en hier wordt het nog echt donker. Veel te weinig mensen we dit en dat moeten we zien te veranderen."

'Dwaande' is er niet alleen opgericht om de toerist of nieuwe bewoners te trekken maar het is ook belangrijk om dat wat er is, te behouden. Boerema: "Je ziet de achteruitgang en aansprekende bedrijven vertrekken. Met 'Dwaande' willen we er ook voor zorgen dat er voor de bewoners genoeg te beleven is en dat bedrijven die er nu zijn, blijven."

De Dwaande-campagne kent ook al resultaten. Zo zijn er kano-routes en men- en ruiterpaden uitgezet waar toeristen gebruik van kunnen maken. Deze routes passeren weer diverse horecagelegenheden waardoor de lokale bedrijvigheid wordt gestimuleerd. Hoewel de gemeenten de regiocampagne hebben opgezet, moeten bewoners en ondernemers het in de toekomst zelf ook gaan oppakken. "Over een aantal jaren moeten wij ons deels terugtrekken zodat het van de ondernemer zelf wordt...." zo denkt Boerema.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
68.4%
Ja, op aanvraag  
13.8%
Nee  
17.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk