Account
Logo
Zoeken
9.3 °C

Dokkum: winkels alleen in binnenstad

vr 19 oktober 2012, 0.33 uur

DOKKUM - De gemeente Dongeradeel zal nieuw te vestigen winkels in Dokkum voortaan alleen nog vestigen in de binnenstad of op de Zuiderschans. Die toezegging deed wethouder Albert van der Ploeg (CDA) donderdagavond tijdens de raadsvergadering in de gemeente Dongeradeel. Er zijn op dit moment nog een aantal winkels die buiten de binnenstad gevestigd zijn. Die uitzondering zal in de toekomst niet meer worden gemaakt. Het onderscheid dat eerder al gemaakt is om grootschalige detailhandel vanaf 1000 m2 op de Zuiderschans te vestigen en de meer kleinschalige detailhandel in de binnenstad te vestigen zal ook worden gehandhaafd.

Het is een van de maatregelen die de gemeente in samenspraak met de winkeliers in de stad maatregelen neemt voor het versterken van het centrum. In het centrum van Dokkum staan nu nog relatief veel winkels leeg in vergelijking met soortgelijke kernen. Dat blijkt uit een onderzoek (pdf) naar de koopstromen dat de gemeente Dongeradeel heeft laten uitvoeren. De gemeenteraad van Dongeradeel nam donderdagavond unaniem een motie aan om de aanbevelingen uit het onderzoek als uitgangspunt te nemen om een toekomstbestendige detailhandel in Dokkum mogelijk te maken.

Uit het onderzoek bleek verder dat mensen uit de wijde omgeving naar Dokkum komen om te winkelen. De stad heeft een groot koopcentrum dat vergelijkbaar is met kernen van 20.000 tot 30.000 inwoners terwijl Dokkum ongeveer 13.000 inwoners telt. Andere aanbevelingen uit het onderzoek zijn om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken door acties en evenementen. Op de langere termijn moeten de winkeliers zich ook gaan terugtrekken op de bolwerken waardoor er een schil in het Dokkumer centrum verdwijnt. De aantrekkelijkheid van de binnenstad zal verder worden vergroot door te experimenteren met een meer autoluw regiem.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
66.9%
Ja, op aanvraag  
14.9%
Nee  
18.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk