Account
Logo
Zoeken
12.8 °C

'38.000 euro plukken van hennepteler'

do 18 oktober 2012, 15.30 uur

LEEUWARDEN - Hij ging hennep telen om uit de schulden te komen, maar de 35-jarige Drachtster werkte zich alleen maar dieper in de nesten. De officier van justitie eiste donderdag bij de Leeuwarder rechtbank een werkstraf van 200 uur. De officier wil bovendien dat de Drachtster het geld dat hij met de verkoop van de hennep heeft verdiend in de staatskas stort. Volgens de berekening van de officier heeft de Drachtster tussen juli 2008 en 10 november 2010, de dag dat de kwekerij door de politie werd ontdekt, zes keer hennep geoogst. Dat zou een nettowinst van ruim 38.000 euro hebben opgeleverd.

Na een anonieme tip hield de politie de woning aan de Spitael een poosje in de gaten. Het energieverbruik lag tien keer hoger dan bij een gemiddeld gezin. De Drachtster had op een van de slaapkamers een plantage met 100 plantjes gebouwd. De man was eraan begonnen omdat hij geld nodig had om zijn buitenlandse vrouw te bezoeken. Toen de vrouw eenmaal in Nederland was, leenden de twee duizenden euro's van haar familie om een eigen zaak op te zetten. Die zaak bestaat inmiddels niet meer en de familie moet terugbetaald worden.

De Drachtster zei dat hij alle zeilen moet bijzetten om het hoofd boven water te houden. De financiële situatie is nog steeds zorgelijk. De zaak is bijna drie jaar oud. 'Dat is een hele grote fout', zei de officier van justitie verontschudligend. Het dossier was eerst op de stapel van de politierechter gelegd, totdat bleek dat het een zaak was die aan drie rechters voorgelegd moest worden. De advocaat vond dat de ouderdom van de zaak tot uitdrukking gebracht moest worden in de straf en in de Pluk-ze vordering.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws








Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
68.2%
Ja, op aanvraag  
14.2%
Nee  
17.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin