Logo
Zoeken
Zoeken
2.3 °C

Rivier De Swadde wordt weer schoon

di 25 september 2012 14.35 uur

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen start in oktober met het baggeren van rivier De Swadde bij Twijzelerheide. De bodem van dit deel van de Swadde is over een lengte van ongeveer 300 meter verontreinigd. Met het opruimen van de vervuiling van de Swadde gaat een jarenlang gekoesterde wens van de vereniging van Plaatselijk Belang van Twijzelerheide in vervulling.

De firma Jansma uit Drachten gaat de Swadde baggeren. Voor het specialistisch (milieutechnische) toezicht heeft de gemeente Achtkarspelen ingenieursbureau Tauw ingehuurd. De werkzaamheden vinden plaats in de periode van 8 oktober tot 23 november 2012. De duur is afhankelijk van de weersomstandigheden. De totale kosten van de baggerwerkzaamheden worden voorlopig geraamd op 130.000 euro.

Uit onderzoek door Wetterskip Fryslân is gebleken dat de waterbodem van De Swadde bij Twijzelerheide verontreinigd is met zware metalen. In opdracht van de provincie Fryslân is een risicobeoordeling uitgevoerd. Hieruit bleek dat ondanks de ernst van de verontreiniging, het risico voor de volksgezondheid laag is. De verontreiniging bevind zich in de rivierbodem en verspreidt zich niet via het water.

De provincie heeft op basis van de risicobeoordeling besloten dat sanering van de vervuiling niet spoedeisend is. Ondanks de risicobeoordeling van de provincie is er onrust bij de bewoners van Twijzelerheide over de gezondheidsrisico's door de vervuiling. De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft daarom geld beschikbaar gesteld voor de sanering van de verontreiniging.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....