Account
Logo
Zoeken
8.7 °C
Foto: WaldNet |  Onderzoeker Reinoud Bon (links) en rechts van hem wethouder Sicco Boorsma

Sluiting geboortezorg alleen om geld

vr 14 september 2012, 0.05 uur

DOKKUM - Het sluiten van de klinische verloskunde van ziekenhuis de Sionsberg was en is enkel en alleen een geldkwestie. Op geen enkele manier was de kwaliteit van zorg een reden. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het feitenonderzoek 'Eiland op de wal', dat in opdracht van de gemeente Dongeradeel werd gedaan door bureau Bon. Tijdens een bijzondere raadsvergadering in de gemeente Dongeradeel werd het feitenonderzoek gepresenteerd.

Verscherpt toezicht
Op 31 mei 2011 werd de Sionsberg onder verscherpt toezicht van de Inspectie van de Gezondheidszorg gesteld.
De reden voor het verscherpte toezicht was dat er gebreken binnen de afdeling Cardiologie waren. De vereiste achtervang die in geval van nood kan bijspringen miste. Er bleek bij De Sionsberg veel meer aan de hand. Bestuurlijke en financiële problemen zorgden er voor dat het Dokkumer ziekenhuis onder toezicht bleef staan.

Besluit werd niet gecommuniceerd
De Friesland Zorgverzekeraar en de Inspectie van de Gezondheidszorg besloten op 24 november 2011 om de klinische verloskunde in Dokkum te sluiten. Hoewel De Sionsberg een particuliere, private marktpartij was die officieel ook gewoon mocht besluiten om de afdelingen te sluiten, was de druk van de IGZ en De Friesland enorm. Omdat de Sionsberg daarnaast op de rand van faillissement stond, werd er vanwege geldgebrek overhaast besloten om tot sluiting over te gaan.

Kwaliteit geen reden voor sluiting
Vier dagen na het vernietigende besluit werd er pas voor het eerst over de toekomst van De Sionsberg gecommuniceerd. Over de afdelingen cardiologie en oncologie was het ziekenhuis duidelijk, dat gold echter niet voor de geboortezorg. 'De geboortezorg wordt vooralsnog wel gehandhaafd, maar bij complexe gevallen wordt de patiënte doorgestuurd naar een ander ziekenhuis,' meldde het ziekenhuis. Er was toen echter al besloten om de klinische verloskunde in het kleinste ziekenhuis van Nederland te sluiten. In persberichten en een brief van De Friesland zorgverzekeraar werd de kwaliteit nog wel steeds genoemd. "Door de manier waarop, verdoezelt DFZ-Achmea haar eigen stevige regierol", aldus het rapport.

Meedenken kan alleen binnen de kaders
De verloskundigen, gynaecologen en verpleegkundigen gingen er door de slechte communicatie vanuit dat de kwaliteit reden was dat de afdeling moet sluiten. Ze wilden meedenken om tot een oplossing te komen. Ook de voorzitter van de raad van bestuur van Nij Smellinhe schreef mee aan het nieuwe zorgbeleidsplan. Er werd echter een versie verzonden waar de medische staf niet achter stond. Zij stonden achter de eerdere versie van het plan, waar de klinische verloskunde in stond. Bon geeft verder aan: "Het is niet gebruikelijk dat er dermate intensief contact is tussen de inspectie en een zorgverzekeraar."

Ook fusieziekenhuis wil geen geboortezorg
Uit een gezamelijke persverklaring van De Friesland Zorgverzekeraar en de beide ziekenhuizen blijkt dat ook het nieuwe fusieziekenhuis niet van plan is om het besluit terug te draaien. "Tot op heden is er in De Sionsberg sprake van verantwoorde en kwalitatief goede geboortezorg, maar de kwaliteit kunnen we op de lange termijn niet garanderen."
De partijen schermen wederom met de eisen die IGZ zou hebben opgelegd. Eisen waaraan volgens het rapport van Bon kan worden voldaan.

Politiek wil actie
Alle politieke partijen in Dongeradeel riepen tijdens de vergadering om actie in een gezamelijke motie. Jouke Douwe de Vries (CDA): "Der binne smoarge spultsjes spile.
We fine dat dit net sûnder gefolgen wêze kin." Ook de FNP-fractie was niet te spreken. "De Friesland hat hiel wat te kompensearjen," aldus fractievoorzitter Fedde Breeuwsma. In de motie roepen alle partijen op om de uitkomsten van het rapport aan verschillende (politieke) partijen te sturen. Het college van Burgemeester en Wethouders in Dongeradeel nam die motie over.

Toekomst Sionsberg
Het rapport van Bon bevat ook nog een groot aantal aanbevelingen. Onder andere het doen van meer onderzoek naar verloskunde en het meer denken en kijken buiten de normale paden. Een goed geoefend mobiel team centraal in Friesland van samenwerkende Friese gynaecologen. Ondertussen wordt er door het fusieziekenhuis gewerkt aan het verdere toekomstplan van De Sionsberg. Eind van het jaar moet duidelijk zijn welke zorg De Sionsberg in de toekomst allemaal gaat verlenen en of er naar de aanbevelingen in het rapport wordt gekeken.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer