Logo
Zoeken
Zoeken
4.7 °C

Bouwmeester & Roemers, ijzersterk team

wo 08 augustus 2012 16.33 uur

DOKKUM - Het is alweer 7 jaar geleden dat Jur Roemers (eigenaar van Palestra wellness & fitness centrum te Dokkum) en Marit Bouwmeester met elkaar in contact kwamen. Jur trainde al enige tijd met Roelof (Marit’s broer, ook een goede zeiler die zich helaas nét niet wist te plaatsen voor de Spelen) en Marit kwam mee. In die tijd was Marit nog niet heel erg fan van fysieke training, ze studeerde, had een bijbaantje. Zeilen was leuk maar ze had nog geen Olympische ambities. Drie-en-een-half jaar later veranderde dat. Marit kwam in de kernploeg terecht en ze besloot er vol voor te gaan. “Als ik er voor ga, dan ga ik alleen voor Goud” aldus Marit.

Er werd harder en serieuzer getraind. Marit kreeg naast een eigen trainer ook een eigen coach, de Engelsman Mark Littlejohn. Jur en Mark vormden een hecht team en samen zetten zij een plan op tot aan de Olympische Spelen. In die jaren moest Marit volledig worden klaargestoomd om in augustus 2012 een topprestatie te kunnen leveren. Fysiek moest er veel gebeuren, dit was Jur zijn vakgebied maar ook op zeiltechnisch gebied was er nog werk aan de winkel, dit was Marks specialiteit.

Het was voor Jur en Marit een periode van veel testen en meten en natuurlijk trainen. Ook sprak Jur zijn netwerk aan want Marit had zowel voedingsbegeleiding nodig als mentale begeleiding. Sita Veenstra van AVS sportdiëtisten (tevens diëtiste van Epke Zonderland) nam de voedingsbegeleiding voor haar rekening en drs. Jutta Hulshof (Mental Training & Coaching Center) was verantwoordelijk voor de mentale begeleiding. Zo is er een heel team om Marit heen gevormd.

Het doel van het Olympische plan van Jur en Marc was om Marit topfit, uitgerust en met zo’n hoog mogelijke bootsnelheid op het Olympisch water te laten verschijnen. Dit is zeker gelukt. Zeer selectief werden de toernooien uitgezocht waar Marit wel en niet aan mee zou gaan doen. Het Europees Kampioenschap liet ze bijvoorbeeld schieten. De World Cup wedstrijden werden zoveel mogelijk gevaren, dit was een goede training. In december 2011 werd Marit Wereldkampioen in Perth, Australie. Jur en Marit hebben de afgelopen jaren veel gereisd. Marit zat het afgelopen jaar 270 dagen in het buitenland. Jur is inmiddels bijna fulltime in dienst bij het Watersportverbond en reisde haar achterna naar Miami (USA), Perth (Australië) en heel aantal keren naar Mallorca en Hyeres (Frankrijk) om daar samen te trainen.

De laatste tijd zat Marit voornamelijk in Weymouth (Engeland), op het Olympische water. Jur was er week op, week af om haar bij te staan. Als Marit in Nederland was, was ze iedere dag bij Palestra in Dokkum te vinden, haar vaste trainingsplek. Niet alleen Marit is overigens vaak bij Palestra te vinden, de sporters van Palestra zien de hele familie Bouwmeester regelmatig langskomen vanuit Warten, het hele gezin traint bij het sportcentrum in Dokkum.

Jur: “Ik ben enorm trots op Marit, er is niemand die dit beter had kunnen doen dan zij. Haar wil om te trainen en vooruit te gaan is zo groot, dat kom je maar zelden tegen. Werken met Marit is geweldig. Ik heb haar de laatste jaren zien veranderen van een jonge meid die nog niet goed wist wat ze wilde, naar een volwassen topsporter die recht op haal doel afstevent. Nu heeft ze zilver gehaald, ze ging voor niets minder dan goud maar in deze omstandigheden is de zilveren medaille echt een geweldige prestatie! Zoals Marit al zei: ze heeft nog iets goed te maken, Rio 2016 lijkt me daarvoor een mooie gelegenheid”

Marit traint 18-24 uur per week op en rond het water en daarnaast 8-12 uur per week fysiek. Jur Roemers is een trainer in hart en nieren, hij helpt veel mensen ‘waar iets mee is’ maar heeft de laatste 15 jaar zijn sporen in de topsport wel verdiend. Hij trainde zeven jaar lang de voetballers van FC Groningen, vervolgens de volleyballers van Lycurgus (eredivisievolleybal) en tegenwoordig is hij dus fysiek (strength & conditioning) trainer bij het Watersportverbond. Naast Marit traint hij nog vele andere watersporters. Houd ze in de gaten, u zult nog veel van ze horen.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....