19.6 °C

Fatale ghb-zaak: aanvullend rapport

vr 29 juni 2012 15.05 uur

LEEUWARDEN - De Leeuwarder rechtbank heeft vrijdag geen einduitspraak gedaan in de rechtszaak tegen twee Dokkumers (33 en 36 jaar) die in de nacht van 29 januari een 21-jarige Dokkumer die onder invloed was van ghb urenlang in de vrieskou in een auto lieten liggen. Het slachtoffer overleed diezelfde nacht. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaf geen eenduidige doodsoorzaak. Volgens de patholoog van het NFI kon zowel een overdosis ghb of onderkoeling de aanleiding zijn geweest voor het overlijden. Het vroor die nacht een paar graden.

De rechtbank wil aanvullend geïnformeerd worden over de exacte doodsoorzaak. Het slachtoffer had 's avonds in de woning van een 23-jarige Leeuwarder een beetje ghb gehad. Om de wrange smaak weg te spoelen, had hij een slok uit een frisdrankfles genomen. Hij wist niet dat er in de fles ook ghb zat. Op de terugreis naar Dokkum viel hij in slaap. De twee Dokkumers konden hem niet wakker krijgen en lieten hem in de auto liggen. Een paar uur later voelden ze geen hartslag bij het slachtoffer. Ze zijn nog naar het ziekenhuis gereden, maar het was al te laat.

De rechtbank acht de Leeuwarder niet schuldig aan het overlijden van het slachtoffer. De man heeft gedaan wat hij moest doen door tegen de Dokkumer te zeggen dat hij de ghb moest uitspugen en zijn mond met water moest spoelen. Zijn zorgplicht eindigde, toen zijn vrienden zijn woning hadden verlaten, vindt de rechtbank. De Leeuwarder is wel veroordeeld voor het bezit van ghb, xtc en speed. Daarvoor moet hij vier weken zitten.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws