13.2 °C

'Dodelijk ongeval door voorrangsfout'

do 28 juni 2012 22.00 uur

LEEUWARDEN - De 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Burum die op 22 juni vorig jaar op de stoep van het stadhuis in Harlingen een bejaarde inwoonster van die stad aanreed, is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een geldboete van 180 euro. De rechtbank benadrukt dat de hoogte van de straf los moet worden gezien van de ernstige gevolgen van het ongeval. De Burumer wilde zijn vracht lossen op de Noordkade, zoals hij dat al 12 jaar wekelijks doet. Het 88-jarige slachtoffer zat op de stoep op haar rollator op een taxi te wachten.

De vrouw is om de vrachtwagen heen gelopen, vermoedelijk omdat ze dacht dat de taxichauffeur haar anders niet zou zien. De Burumer stuurde zijn auto langzaam naar voren op het moment dat de oude vrouw voor de vrachtauto stond. De man heeft het slachtoffer nooit gezien. Ze kwam met haar benen onder het rechtervoorwiel. Ze is diverse keren geopereerd aan haar verwondingen. Tien dagen na het ongeval overleed ze vanwege complicaties.

De vrachtwagenchauffeur heeft zich schuldig gemaakt aan een verkeersovertreding, vindt de rechtbank. Hij heeft verzuimd het slachtoffer voorrang te verlenen. Evenals de officier van justitie vindt de rechtbank niet dat de Burumer schuld heeft aan het ongeval. De vrachtwagen was technisch in orde en de spiegels stonden goed. In het geval van een overtreding is de vraag of er sprake is geweest van schuld of opzet niet aan de orde, dit in tegenstelling tot een misdrijf.

De rechtbank beseft dat de boete in geen verhouding staat tot de gevolgen en dat een zo lage straf voor een ongeval met dodelijke afloop onbegrip kan opwekken. 'De wijze van bestraffing is niet afgestemd op het gevolg, maar op de mate van strafbaarheid omdat schuld of opzet ontbreekt', zo meldt de rechtbank in het vonnis. De verdachte heeft de straf gekregen die volgens de wet voor deze overtreding staat. De officier van justitie had volledige vrijspraak gevorderd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws