12.7 °C

© WâldNet |  Schets van de nieuwe brug

Nieuwe brug Burgum kan in uitvoering

do 24 mei 2012 09.30 uur

BURGUM - Nu minister Schultz van Haegen een handtekening heeft gezet onder het realisatiebesluit voor de brug Burgum, kan de brug worden gebouwd. De verwachting is dat deze tussen 2013 en 2017 wordt gebouwd. De werkzaamheden zullen ongeveer 18 maanden in beslag nemen.

Met de komst van de Centrale As en de nieuwe brug wordt het Prinses Margrietkanaal 'recht' getrokken. Ter hoogte van het 'Djippe gat' zit nu een knikje in het kanaal waardoor schippers niet vrij zicht hebben. Door daar het kanaal iets dichter bij Garyp te verleggen (daar wordt in de weilanden het aquaduct binnenkort gerealiseerd) wordt het veiliger voor de scheepvaart.

De nieuwe brug wordt geplaatst omdat de oude brug van Burgum volgens de provincie aan vervanging toe is. De brug werd net na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en is niet berekend op de huidige verkeersdrukte en het steeds zwaarder wordende verkeer. Om de brug veilig te houden zijn er al meerdere keren werkzaamheden uitgevoerd. Tijdelijke maatregelen zoals groot onderhoud of renovatie zijn door de hoge kosten echter niet meer rendabel en passen bovendien niet in het plan van de opwaardering van het Prinses Margrietkanaal.

De nieuwe brug wordt 30 meter westelijk van de huidige brug gebouwd. Hierdoor kan het verkeer tijdens de bouw gebruik blijven maken van de bestaande brug. De brug krijgt na realisatie een andere functie: alleen lokaal wegverkeer maakt straks gebruik van de brug, het overige verkeer gaat om Burgum heen na realisatie van De Centrale As.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws