24.4 °C

'Vrees voor voortbestaan De Sionsberg'

di 22 mei 2012 09.27 uur

DOKKUM - De toekomst van het in zwaar weer verkerende ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum wordt steeds onzekerder. De gezamenlijke raadsfracties van de gemeente hebben nu hun vrees over het voortbestaan van het ziekenhuis uitgesproken. Zo doen dit naar aanleiding van de sluiting van de afdeling geboortezorg. In een brief schrijft men: "Dit is de derde afdeling in De Sionsberg is die gesloten wordt (na de spoedeisende hulp en cardiologie). Het voortbestaan van De Sionsberg als basisziekenhuis wordt daarmee ernstig bedreigd."

De raad roept het college van B&W op om een feitenonderzoek te starten. Met de resultaten willen de fracties de sluiting van de afdeling Verloskunde van De Sionsberg per 1 augustus voorkomen. Ook hopen zij minister Schippers van VWS ervan te overtuigen om in De Sionsberg een pilot-project voor een geïntegreerd geboortecentrum te realiseren, zoals de minister op 1 maart jl. zelf in een brief aan de Tweede Kamer heeft toegezegd.

Als de afdeling Verloskunde daadwerkelijk per 1 augustus wordt gesloten zullen er in De Sionsberg en regio Noordoost-Fryslân geen ziekenhuisbevallingen meer mogelijk zijn. Ook komen daarmee de thuisbevallingen in de regio op de tocht te staan. En dat terwijl "de kwaliteit van de geboortezorg in Noordoost-Friesland tot op heden van een zeer hoog niveau is en de sterfte van baby's nu nog ver onder het landelijk gemiddelde ligt." De fracties vinden het dan ook "van vitaal belang voor de gehele regio dat vrouwen hier de mogelijkheid hebben veilig zwanger te kunnen zijn en te bevallen."

Voor het onderzoek trekt de raad 7500 euro uit. De resultaten moeten vóór 10 juni a.s. bekend zijn, zodat zij nog meegenomen kunnen worden om de Raad van Bestuur van De Sionsberg, De Friesland Zorgverzekeraar en de IGZ op andere gedachten te brengen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws