25.2 °C

T-diel en A'spelen blijven zelfstandig

ma 21 mei 2012 10.09 uur

LEEUWARDEN - De gemeenten Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen hoeven niet te fuseren. Ze mogen zelfstandig blijven mits ze de intensieve samenwerking voort blijven zetten. Dat staat in de definitieve visie die door Gedeputeerde Staten (GS) is vastgesteld.

De visie voorziet het volgende:

  • Eén gemeente in het Noordwesten, bestaande uit de huidige gemeenten Harlingen, Franekeradeel, Littenseradiel, Menameradiel en het Bildt.
  • Leeuwarderadeel wordt bij Leeuwarden gevoegd.
  • Eén gemeente in het Noordoosten, bestaande uit de huidige gemeenten Ferwerderadiel, Dongeradeel, Dantumadiel en Kollumerland c.a.
  • De gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel blijven zelfstandig en werken intensief samen.

Enkele gemeenten geven aan nog enige tijd nodig te hebben voor nader onderzoek en discussies met de bevolking. Dit is voor GS echter geen aanleiding de eerder gepresenteerde visie inhoudelijk aan te passen. Gedeputeerde Schokker wil dit jaar nog spijkers met koppen slaan wat betreft de herindeling. De definitieve visie voor Zuidoost-Friesland en de Friese Waddeneilanden zal kort na de zomer volgen. Daarmee ontstaat een door GS geschetst totaalbeeld van de toekomstige gemeentelijke indeling van de provincie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws