28.6 °C

De verdachte aansteker die niet van Marianne is geweest....

'Marianne kende haar moordenaar'

zo 20 mei 2012 22.57 uur

DE WESTEREEN - De 16-jarige Marianne Vaatstra kende waarschijnlijk de man die haar vermoordde in een weiland bij Veenklooster in 1999. Dat blijkt uit uitgebreid en nieuw onderzoek van een 3D team van de politie die zondagavond werd getoond tijdens een tv-uitzending van misdaadverslaggever Peter R. De Vries. Marianne Vaatstra uit De Westereen werd in 1999 in de nacht na Koninginnedag bij Veenklooster verkracht en vermoord. De moord is tot op heden één van de meeste beladen onopgeloste delicten in Nederland.

De politie denkt dat Marianne de dader kende omdat er onder andere geen sporen werden gevonden op het fietspad. Andere feiten wijzen hier ook op. Zo lag de fiets 'te netjes' in de berm langs de sloot en lopen er twee sporen het weiland in. Het gras was verder niet over een grote breedte vertrapt waardoor de kans op een worsteling op de grond ook niet aannemelijk is.

Aansteker is van moordenaar
Ook blijkt uit onderzoek dat de aansteker die Marianne bij zich had in de tas zeer waarschijnlijk van de moordenaar is geweest. Uit minuscuul onderzoek werd een klein haartje in het mechanisme van de aansteker gevonden. Het DNA op deze haar komt overeen met het DNA van het sperma dat op het lichaam van Marianne Vaatstra werd aangetroffen.

Alsnog grootschalig DNA onderzoek?
In de uitzending werd ook duidelijk dat er mogelijk alsnog een grootschalig DNA onderzoek wordt gedaan onder de bevolking in de regio. De politie onderzoekt momenteel het DNA met het zogenoemde verwantschapsonderzoek. Via dit onderzoek wordt de huidige DNA-bank onderzocht op familie-kenmerken. Eind juni wordt hier het resultaat van verwacht. Mocht dit onderzoek geen nieuwe aanwijzingen opleveren dan bestaat de kans dat er alsnog een DNA-onderzoek onder de bevolking zal plaatsvinden om de dader alsnog op te sporen. Dankzij het nieuwe onderzoek is een match met een familielid voldoende om dichterbij de dader te kunnen komen.

Uit het DNA profiel van de dader staat als een paal boven water dat de dader een Europeaan moet zijn. Hierdoor is de kans dat een asielzoeker de moord op zijn geweten heeft, erg klein geworden. Het technische (DNA) onderzoek heeft dezelfde uitkomsten als het tactische onderzoek waaruit blijkt dat Marianne de dader zeer waarschijnlijk heeft gekend. Mogelijk was het een vriend van een vriend of kenden ze elkaar van gezicht waardoor aanvankelijk geen sprake was van intimidatie (welke later plotseling wel volgde).

De moord op Marianne Vaatstra leeft nog heel erg onder de Nederlandse bevolking. Dit bleek onder andere uit het feit dat het 'trending topic' was tijdens en na de uitzending van Peter R. de Vries. Dit betekent dat het het meest besproken onderwerp van het moment was. Meer informatie over de zaak is te vinden op: www.peterrdevries.nl. En klik hier voor officiële persbericht van het Openbaar Ministerie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws