20.4 °C

Veel mensen dupe van 'politievirus'

di 15 mei 2012 09.54 uur

BURGUM - Veel computergebruikers zijn in de afgelopen weken de dupe geworden van het zogenaamde 'politievirus'. Dit virus veroorzaakt dat er steeds een melding op het scherm komt waarbij logo's van de KLPD, Buma/Stemra en bijvoorbeeld politie in beeld komen. Er wordt gemeld dat de gebruiker foute dingen heeft gedaan (illegale muziek of porno gedownload of foute websites bezocht). Er wordt vervolgens een optie gegeven om voor 80 euro de computer te 'unlocken'.

Bij Oké-PC in Burgum hebben zich in de afgelopen weken al tientallen mensen gemeld die last van het virus hadden. "Zolang je niet betaalt, kan je de PC niet meer gebruiken maar als je wel betaalt kan dat net zo goed niet" aldus Ronald Zijlstra van het computerbedrijf. Een tiental van de gedupeerde klanten had namelijk keurig betaald maar ontdekten vervolgens dat ze ook nog eens opgelicht waren.

"Dit soort dingen komen niet meer via een mailtje binnen, maar via geïnfecteerde websites of via gratis (nep-) hulpprogramma's of (nep-) virusscanners. Het is lastig om het virus te verwijderen maar dit is volgens Oké-PC wel mogelijk. Ronald Zijlstra: "Het is verder belangrijk dat gebruikers alles altijd up-to-date houden zoals flash, java en windows updates. En mocht het virus dan toch nog verschijnen nog een advies: betaal nooit."

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws