3,1 °C

© Arjan de Boer

Eis 1,5 jaar cel voor blokkaderijdster

di 17 april 2012 12.48 uur

LEEUWARDEN -

Tegen de 23-jarige Hallumse, die op 7 januari in Oudega (Sm) met 100 kilometer per uur op een politieblokkade inreed, is dinsdag 1,5 jaar cel geëist. De officier van justitie vindt dat de Leeuwarder rechtbank een rijontzegging van drie jaar op moet leggen en acht maanden voorwaardelijke celstraf. Gedragsdeskundigen en de reclassering vinden dat de vrouw zo snel mogelijk behandeld moet worden. De officier van justitie vindt de feiten echter te ernstig om ze af te doen met een korte gevangenisstraf.

De vrouw werd op 7 januari staande gehouden door twee motoragenten. Omdat haar rijbewijs was ingevorderd, mocht de Hallumse niet rijden. Ondanks een waarschuwing reed ze even later toch door. Toen ze voor de tweede keer werd aangesproken, stopte ze even, waarna ze er vol gas vandoor ging, richting het Drachtsterplein. Daar knalde ze bijna bovenop een politieauto die de weg deels blokkeerde. De agent had de auto net op tijd in de achteruit gezet.

Vervolgens reed de vrouw met 120 tot 150 kilometer per uur over de Wergeasterdyk, met de politie achter zich aan. Met 100 kilometer scheurde ze door Wergea, waarna ze op de Wartentserdyk snelheden van 170 per uur bereikte. Ze zegt dat ze de blokkade van twee politieauto's op de Sânbuorren in Oudega te laat heeft gezien. Volgens de politiemensen en getuigen die ter plaatse waren gaf de vrouw extra gas toen ze op de twee politiewagens inreed. Een agente kon nog net op tijd uit de auto springen.

De Hallumse kan zich de botsing niet herinneren. Ze zei dat ze naar huis wou en dat dat het enige was waar ze aan kon denken. Volgens gedragsdeskundigen is er van alles met de vrouw aan de hand. Ze weet pas sinds kort dat ze pdd-nos heeft, een autistische stoornis. Ze moet behandeld worden, en dat wil ze ook wel, alleen is nog niet bekend waar en wanneer dat zou moeten. De officier van justitie beschouwt het inrijden op de blokkade in Oudega als een poging tot doodslag.

De knal kwam zo hard aan dat een van de auto's twee keer om zijn as draaide en in de sloot belandde. De Alfa Romeo van de Hallumse kwam na 100 meter tot stilstand. De agente en de collega die in Leeuwarden bijna botste met de Alfa willen beide 522 euro smartengeld van de verdachte. De agente heeft de dood in de ogen gezien, ze ziet in gedachten nog geregeld de koplampen van de zwarte Alfa op zich afkomen. De twee politieauto's zijn gerepareerd. De politie Fryslân vindt dat de Hallumse voor de kosten -ruim 40.000 euro- moet opdraaien. Uitspraak: 1 mei.

 

Regionaal nieuws

3,1 °C

8 inbraken

8 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
 
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.