Account
Logo
Zoeken
7.5 °C

'Het ging mij om de centen'

za 24 maart 2012, 8.35 uur

LEEUWARDEN - Hij hield wel van een biertje op zijn tijd en ook wel van een spelletje poker. Het probleem was dat de maandlasten van de woning van de 64-jarige Dokkumer veel te hoog waren. Toen hij in de kroeg twee mannen over een hennepkwekerij hoorde praten, ging hem een lichtje op. De twee mannen -Hans en Henk noemde hij ze- bouwden een plantage op de eerste verdieping van de woning aan de Fetze. Zo'n drie jaar lang ging het goed met de gemiddeld 200 hennepplantjes, tot er bij de politie een anonieme tip binnenkwam.

Vrijdag zat de Dokkumer bij de politierechter. 'Het ging mij om de centen', zei hij eerlijk. Dat was wel duidelijk, alleen was hij er financieel niet bepaald beter van geworden. Hij had 3200 euro geïnvesteerd in de bouw van de kwekerij, maar daar bleef het niet bij. Op 1 oktober 2009 stond de politie voor de deur. Netbeheerder Liander meldde zich ook: de stroom was illegaal afgetapt. Dat kostte de Dokkumer bijna 5000 euro. Dat betaalde hij van het geld dat hij aan de kwekerij had overgehouden.

De auto die hij van de inkomsten uit de kwekerij had gekocht werd door de politie in beslag genomen. De rechter bepaalde dat hij de wagen niet terug krijgt. Dat was de zoveelste strop. De rechter besliste wel, in het voordeel van de Dokkumer, dat er minder was 'verdiend' met de plantage dan de officier van justitie had berekend. De officier stelde de winst in eerste instantie vast op 30.000 euro.

Ondanks zijn slechte geheugen -'Ik heb de schildersziekte'- wist de Dokkumer nog wel dat er tot drie keer toe een kant en klare oogst uit zijn woning was gestolen. Dat werd verrekend met het eindbedrag. Hij schatte zelf in dat hij ruim 18.000 euro had overgehouden aan het hennepavontuur. Daar ging de rechter ook van uit. De investering, de Liander-rekening en de gestolen oogsten gingen daar nog af. Wat overbleef – ruim 10.000 euro- moet door de Dokkumer aan de schatkist betaald worden. Hij kreeg een werkstraf van 140 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Brandweer blust brand in plezierjacht

Brandweer blust brand in plezierjacht

Poll: Moet je altijd Fries kunnen spreken op de rechtbank?

Ja, altijd  
67.1%
Ja, op aanvraag  
15.1%
Nee  
17.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!

regionaal nieuws

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin

Dokkumer gaf agent kopstoot na bedreiging vriendin





regionaal nieuws

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk

Gestolen machines terug dankzij Dokkums detectivewerk