11.4 °C

Sluizen dicht voor mooi natuurijs

zo 29 januari 2012 16.39 uur

LEEUWARDEN - De sluizen bij Harlingen, Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen zijn zondag door het Wetterskip Fryslân gesloten. Het Wetterskip heeft namelijk het draaiboek IJs uit de kast gehaald en opgestart. Ook is het Hooglandgemaal in Stavoren uitgezet in verband met de komende vorstperiode.

De vorst lijkt de komende tien dagen door te zetten, waarmee het schaatsen op natuurijs mogelijk lijkt te worden. Door het sluiten van de sluizen kan ijs in de Friese boezem sneller aangroeien. Alle omstandigheden zijn verder gunstig. Er is weinig neerslag en wind voorspelt en 's nachts gaat het behoorlijk vriezen.

De waterstand in Friesland kan verder in de afzonderlijke polders onderling sterk verschillen. De ene polder is natter dan de andere. Op plekken waar veel kwelwater voorkomt, blijven de poldergemalen langer aan, met name als er sprake is van bebouwing op de laagste delen. Zo probeert het waterschap onnodige wateroverlast te voorkomen. De ervaring leert dat bij de eerste vorstdag de toevoer van water uit de polders op de Friese boezem nog aanzienlijk is. Op de eerste vorstdag wordt namelijk lichte vorst verwacht. Er zal dan nog nauwelijks sprake zijn van ijsaangroei, omdat het water nog in beweging zal zijn en de omgeving nog moeten afkoelen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws