13,8 °C

Litouwers op katalysatorjacht

vr 20 januari 2012 22.20 uur

LEEUWARDEN - Tegen drie Litouwse katalysatordieven (21, 24 en 34 jaar) eiste de officier van justitie vrijdag 12 maanden cel. Het drietal stroopte Friese autosloopbedrijven af, op zoek naar katalysatoren. Die leveren ze in eigen land in bij een verwerkingsbedrijf, waar platina en goud uit de katalysatoren wordt gehaald. De duurste katalysatoren kunnen tot 250 euro opbrengen. De Litouwers hebben er vermoedelijk honderden gestolen.

De mannen werden op 9 september aangehouden, na een inbraak bij een sloopbedrijf in Broeksterwâld. Ze ontkennen. Tegen beter weten in, vindt de officier van justitie, want het bewijs is tegen hen. Zo werd in hun navigatiesysteem een locatie bij Zuid-Laren gevonden. Op die plek was een maïsveld, waar de politie een hele lading katalysatoren vond. In het veld lagen ook katalysatoren die in Friesland waren gestolen. In de bus van Litouwers werden spullen gevonden die afkomstig waren van inbraken in sloperijen in Wyckel, Twijzel Broeksterwâld, Drachten en Ureterp. Sporen die op één van de sloperijen zijn aangetroffen komen overeen met het profiel van de schoenen van twee verdachten. Verder is er in Broeksterwâld een Russische sigarettenpeuk gevonden die daar hoogstwaarschijnlijk door de verdachten is achtergelaten.

In de bus vond de politie een schrift met 225 adressen van voornamelijk autosloperijen in Nederland. In de auto lagen ook privé-spullen van de mensen die zijn bestolen. De verdachten zijn een paar keer herkend, terwijl ze zeer waarschijnlijk bezig waren de boel te verkennen. Ondanks alles bleven de Litouwers hardnekkig ontkennen. Eén van hen had continu last van een gebrekkig geheugen, de andere twee zeiden dat ze de spullen die in de auto waren gevonden, hadden gekocht van mannen met een donkere huidskleur.

'Onzinverhalen', vond de officier. Zij vermoedt dat het trio beroepsmatig bezig is geweest en waarschijnlijk niet alleen in Nederland. Veel zaken zijn vermoedelijk onopgelost gebleven. Twee van de drie verdachten staan ook bij de Italiaanse politie op de zwarte lijst. De officier ziet de Litouwers liever gaan dan komen: 'We willen hier geen mensen die alleen maar naar Nederland komen om strafbare feiten te plegen'. Vier gedupeerden, die in totaal voor meer dan 12.000 euro aan schadevergoedingen indienden, moeten als het aan de officier ligt schadeloos gesteld worden. Uitspraak: 3 februari.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws